Pořizujeme si zvířátko 2 - soužití morčat

6. květen 2004

Nedávno jsme tady psali o tom, kde a jak si pořídit morčátko, abychom se vyvarovali nepříjemných zkušeností. Jestliže vám rodiče dovolili přinést si domů zvířátko, měli byste s nimi před vlastním nákupem probrat ještě několik otázek.

První je ta, jestli se můžete morčeti dostatečně věnovat, tj. jestli na ně máte hodně času, nebo zda máte spoustu kamarádů a po škole ještě zájmové kroužky atp. V prvním případě si můžete koupit jedno zvířátko a je jedno, jestli samečka nebo samičku. Takový jedinec se rychleji ochočí, ale na druhou stranu nesmí váš zájem o něj v žádném případě polevit, protože by byl smutný a trápil by se. Morčata jsou totiž velmi družná zvířata a v přírodě žijí ve skupinách. Takže moje rada zní: Jestliže nemůžete se svým zvířecím kamarádem trávit většinu svého volného času, pořiďte si morčata hned dvě - zabaví se sama a nebude jim v prázdném bytě dlouhá chvíle! Z vlastní zkušenosti můžu napsat, že s více morčaty je daleko větší legrace než s jedním a také daleko lépe vyniknou jejich povahy - můžete pozorovat, jak se mezi sebou zdraví, hašteří, povídají si nebo se dělí o potravu!

Logo

S více morčaty ale také souvisí otázka prostoru - pro jedno morče vám bude stačit klec o rozměrech 60 x 40 cm, dvě zvířata už ale potřebují klec o minimálních rozměrech 70 x 45 cm - prostě čím větší, tím lepší. Jestliže klec (nebo akvárium, plastový box...) nemáte, určitě ji pořiďte ještě před tím, než si domů zvíře přinesete!!! Papírová krabice od prodejce nestačí, protože brzy nasákne močí, roztrhne se a morče vám bude nekontrolovaně pobíhat po bytě a hrozí mu nebezpečí úrazu!!! Krabice je určena pouze na transport domů!!! Kvalitní klece jsou poměrně drahé, ale můžete je pořídit i levněji, např. v bazaru nebo na inzerát.

Logo

Teď, když už má morče kde bydlet, je dobré si položit otázku týkající se jeho pohlaví. Jak jsem psala výše, pořídíte-li si jedno zvíře, je jedno, zda to bude samec či samice. Při nákupu dvou a více morčat už to ale tak jedno není. Koupíte-li si totiž páreček, musíte počítat s tím, že se vám při jejich společném ubytování začne byt plnit morčaty. Navíc samička, která zanedlouho po porodu opět zabřezne, bude jistě rychle vyčerpaná a může uhynout.

Asi nejméně problémové je soužití dvou samic. Holky se spolu dobře snáší a až na drobné půtky nedochází k dramatičtějším bojům. Názory na soužití samců se různí. Kluci totiž mají tendenci bojovat o samici a jsou ochotni v zápase nechat nejeden chlup! Leckdy jim po těchto bojích zůstávají i krvavé šrámy. Ale ne vždy je to takhle. Jsou i samečkové mírumilovní, kteří by kamarádovi chlup na zádech nepokřivili. Co jsem ale vysledovala a pochytila od zkušených chovatelů, je to, že takové ideální samčí soužití většinou souvisí s tím, že se hoši k samičkám prostě nedostanou, a tak není důvod ježit srst a cenit zuby! Takže dva kluci - proč ne?

Logo

Na závěr bych ještě ráda zmínila otázku kastrace morčat. Ano, provádí se, ale víceméně jen ve výjimečných případech. Morčata, jakožto drobní savci, totiž špatně snášejí narkózu, a to je jeden z důvodů, proč u nich kastraci někteří veterináři nechtějí vůbec provádět. Navíc s věkem morčete roste i riziko. Takže si myšlenku koupit páreček morčat, nechat je jednou vyvést mladé a pak nechat samce vykastrovat, ještě nechte projít hlavou a případně se o ní předem poraďte s veterinářem.

Přeji vám hodně radosti při vybírání a pořizování morčat!

autor: dw
Spustit audio