ZVÍŘECÍ PORADNA - nemoc od klíštěte

28. květen 2014

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobrý den, mám nechat svého psa očkovat proti borelióze? Vím, že tuhle nemoc přenášejí klíšťata a můj pes občas nějaké zakouslé z lesa přinese. Jak bych poznala, že tuhle nemoc má? Děkuji Hanka

Ahoj Hanko.
Boreliózu způsobují bakterie, které pes získá od nakaženého klíštěte. Borelióza se v Čechách běžně vyskytuje, ale není pro psy zdaleka tak nebezpečná, jak si lidé myslí. Většina psů se s touto bakterií vypořádá, aniž by onemocněla.

Původcem onemocnění je bakterie Borrelie, která se vyskytuje v krvi divoce žijících zvířat (hlodavci, lesní zvěř). Hlavním přenašečem je klíště, ale mohou ji přenést i další druhy hmyzu, který saje krev – blechy, komáři, mouchy, vši.

Přenos bakterií se děje během sání krve klíštětem – borrelie se dostanou do kůže psa, tam se namnoží a pak se šíří dál do těla. Když pes sám tuto infekci nezvládne, může se projevit nemocně. Hlavními projevy jsou únava, náhlé kulhání většinou na více končetin. To se může stát až několik týdnů potom, co na sobě měl pes přisáté nakažené klíště. Pes může mít i zvětšené mízní uzliny a zvýšenou teplotu až horečku. Těžké formy boreliózy postihují srdce, nervový systém nebo ledviny.

Proti tomuto onemocnění je možné psy očkovat. Očkování chrání psy před onemocněním. Pravdou ale je, že klíšťata přenášejí i jiná onemocnění. Proto je nejdůležitější kvalitně své pejsky před klíšťaty chránit.
Možností je spousta – na výběr je mnoho kapek na kůži, obojky nebo v poslední době i tableta, která chrání před blechy i klíšťaty. Na vhodném přípravku je dobré se domluvit se svým veterinářem. Každý má své pro a proti.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio