Zvířecí poradna pro vaše mazlíčky

Máte rádi zvířata? Pokud dokonce máte nějaké zvířátko doma, určitě vám přináší spostu lásky a radosti. Chcete-li se na cokoli ohledně zvířat zeptat, je tu pro vás naše poradna. Veterinární doktorka Katka Hýková vám ráda a zdarma odpoví! Stačí jen napsat na adresu deti@rozhlas.cz.

Dobrý den. Náš pes - irský setr - často při spánku škube nohama, někdy i celým tělem, občas dokonce poknikává. Zdá se mu něco, má nějaký problém?

Logo

Dobrý den,
nejprve Vám jasně odpovím na Váš dotaz. Nebojte se, Vašemu psovi se nejspíš zdají jen sny.

Ráda Vám objasním několik věcí o psím spánku.

Psí spánek není (stejně jako lidský) po celou dobu stejně kvalitní. Existují dvě spánkové fáze - REM a non-REM. Zkratka REM je z anglického rapid eye movement (rychlé pohyby očí). Počáteční spánek je tzv. non-REM spánek, mělký či lehký spánek charakterizovaný pravidelným dýcháním a zachovalým tonem svaloviny. Smysly jsou ve střehu. Pes má oči zavřené, ale vnímá sluchem i ty nejjemnější zvuky. REM spánek začíná přibližně 20 minut po spuštění non-REM spánku. Je charakterizovaný relaxací šíje a hřbetního svalstva, nepravidelným dýcháním a rychlými pohyby očí pod zavřenými víčky. Pes spí v tu dobu opravdu tvrdě a zpravidla je těžké ho vzbudit. Během REM spánku je mozek vysoce aktivní a zvířeti se zdají sny. Popsané dvě spánkové fáze se během noci nepravidelně střídají. Hluboký REM spánek trvá maximálně 20-30 % celkové doby spánku.

Obdobně jako lidé, i psi mají sny. Štěňata se ve spaní zmítají, šermují tlapkami, cukají ušima. Dospělí psi najednou začnou ze spaní kňučet, klapat tlamou, hýbat nohama, vrčet... To jsou nejspíš někde na lovu. Známe-li dobře svého psa, víme, jestli se mu zdá dobrý nebo špatný sen. Při zvláště špatných snech se pes může chvět po celém těle. Pokud zvíře vzbudíme v tomto okamžiku, jeho pohled je zmatený a chvíli trvá, než se skutečně probudí. Je to podobné jako u lidí.

Pro kvalitní spánek je důležité zajistit Vašemu psovi vhodné místo. Při spánku má být dospělý pes pokud možno v klidu. Oproti štěněti, kterému zpočátku chybí matka či sourozenci a cítí se opuštěno, i když má měkký a teplý pelíšek, dospělému psovi nevadí, když spí sám.

Pes se většinou před ulehnutím chvíli točí kolem své osy. Některý jednou, dvakrát, jiný mnohokrát. O tom, proč to psi dělají, psalo již mnoho přírodovědců, včetně Darwina. Dlouhou dobu se toto instinktivní chování vykládalo jako atavismus (dědičné znaky po vzdálených předcích). Tato teorie říká, že v pravěku si musel pes před spaním krouživými pohyby sešlapat trávu, aby si vytvořil pelech na spaní. Jiná teorie naopak vykládá toto točení tím, že si pes musí nejprve protáhnout a "vytvarovat" páteř před tím, než zaujme spací polohu do klubíčka. Je-li páteř během dne hodně namáhaná, pes se musí otočit vícekrát, aby si ji pořádně, obratel po obratli, protáhl. Když se vzbudí, vstane a chce znovu ulehnout, musí se opět několikrát otočit, aby ztuhlou páteř procvičil a opět ohnul do kruhu. Je zajímavé, že čím delší nohy psi mají, tím delší dobu potřebují, než zaujmou správnou polohu. Jsou ale i jedinci, kteří spí na břiše, na boku, na zádech.... Hlavní spací poloha psů je ale ležení v kruhu. Podstatou polohy "do klubíčka" je chránit si nejzranitelnější části těla - hrudník, břicho a vnější pohlavní orgány. V rámci obranyschopnosti spící pes často usíná s hlavou obrácenou ke vchodu své boudy nebo místnosti, v níž spí.

Místo na spaní by si měl pes najít sám. Mělo by být příjemné, pohodlné, chráněné před průvanem a nemělo by být na studené podlaze nebo u topení. Pes se má ve svém pelíšku cítit bezpečně, to by měla celá rodina respektovat. Také požaduje svůj klid, ale zároveň chce ze svého místečka mít přehled o všem, co se děje kolem. Proto mu pelíšek udělejte tam, odkud dobře uvidí na dění v rodině. V případě většího prostoru není nic neobvyklého, když má míst k odpočinku hned několik, nebo alespoň dvě, aby si mohl vybrat. Předejdete tím také tomu, že se večer u televize nepoperete o gauč a Váš pes se nebude cítit odstrčený.

Vybrat pelíšek svému psu by neměl být velký problém. Na výběr je mnoho variant, ale myslete na velikost, která by měla být dostačující i v případě, že si pejsek bude libovat v jiné poloze než smotaný do klubíčka. Může to být molitanový domek nebo polštář s pevnými či měkkými boky, proutěný košík apod. Vždy ale potřebuje dostatek místa, aby se mohl natáhnout a měl by mít tzv. krytá záda, tedy "stěny", v nichž se cítí chráněný.

A jak vypadá pes při probouzení? Schválně ho pozorujte, většinou je to legrační podívaná. Pes nejprve změní svou polohu do polohy "sfingy" a dlouze zeširoka zívne. Pak vstane a provede postupné protažení celého těla za doprovodu mohutného zívání.

S pozdravem
MVDr. Kateřina Hýková

autoři: Kateřina Hýková , Lenka Kupková
Spustit audio