Zvířecí poradna pro vaše mazlíčky – destruktivní škrábání kočky

8. březen 2012

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobrý den. Kočka nám začala škrábat gauč, ačkoliv jsme jí nedávno pořídili pěkné škrabadlo – nějak se jí ale nelíbí. Co můžeme dělat? Katka.

Ahoj Katko.

Škrábání je jedním ze způsobů, kterým si kočka značkují své území. Škrábání ale plní i další funkce…. Kočka si škrábáním odstraňuje roztřepené a opotřebované vnější drápky na předních nohách. Škrábáním si značkuje teritorium jak viditelně, tak pachově. Na spodní straně kočičích tlapek se v meziprstí nachází velké množství pachových žlázek a rytmickým pohybem při škrábání se z těchto žlázek uvolňuje pach, který ulpívá na podrápaných předmětech. Tento pach pak kočku opakovaně přitahuje ke svému místu, aby jej znovu označila. Proto je těžké kočku odnaučit škrábat její oblíbené místo. V neposlední řadě si kočka při škrábání procvičuje vytahování a zatahování drápků.

Škrábání je tedy přirozený kočičí způsob komunikace, který je ovšem problematický, pokud ho kočka provádí doma na nábytku. Když škrábe pouze jedno či dvě „nevhodná“ místa, jedná se pravděpodobně o využití nábytku k úpravě drápků. Proč tedy nepoužívá škrabadlo? Často je to z důvodu použitého materiálu. Sisal nebo provaz, který je kolem sloupku obtočen kolem dokola, to je pro kočku nepříjemné. Vhodnější je svislé polepení. Někdy je příčinou odmítání škrabadla i jeho nový pach – zde lze použít kapičku kozlíkových kapek (šanta kočičí) a hned je škrabadlo atraktivnější. Samozřejmě je nezbytně nutné, aby škrabadlo pevně stálo, nekolíbalo se a bylo bezpečné. Musí být také dostatečně vysoké – kočka musí škrábat natažená. Jako škrabadlo lez použít také koberec připevněný na zeď lištami.

Cílem je naučit kočku používat škrabadlo a naopak přístup k oblíbenému místu co nejvíce znepříjemnit. Nejlepší je hrou nalákat kočku k několikerému použití škrabadla – nalákat ji na „lovení“ tažením hračky po škrabadle vzhůru. Jakmile na škrabadle ulpí kočičí pach z potních žlázek a povrch škrabadla je trochu roztřepený, začne ho kočka používat sama. Současně místa, která kočka byla zvyklá používat, zakryjte materiálem pro kočku nepříjemným – ideální je oboustranná lepenka, nebo bublinková folie.

Pokud kočka mění místa, na kterých škrábe, je potřeba její konání přerušit hlasitým nepříjemným zvukem nebo hozením vhodného předmětu (malá plechovka s kamínky, nečekané stříknutí vody). Kočka se lekne a svou činnost ukončí.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio