Zvířecí poradna pro vaše mazlíčky – ježek

7. prosinec 2011

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobrý den.
Minulý podzim jsme našli u našeho domu malého ježka a nevěděli co s ním. Odvezli jsme ho do útulku pro ježky. Je možné, abych se o ježka přes zimu postaral sám?
Děkuji Ondra

Ahoj Ondro.

S přicházejícím podzimem a zimou se stává, že se lesní zvířátka začínají stahovat k lidským obydlím, kde najdou větší množství potravy než v lese. Ježci nejsou výjimkou.

Pokud se ježčí mláďátka narodí až koncem léta a zima přijde brzy, může se stát, že jsou mladí ježkové moc malí a zimu nepřežijí, proto je vhodné, pokud takového malého ježka před zimou najdeš, poskytnout mu útočiště, dokrmit ho a zazimovat.

Ježek by měl mít před zimním spánkem optimální váhu asi 750 gramů. To je váha, která mu zaručí, že zimní spánek zvládne a na jaře se probudí zdravý. Když ke konci podzimu nebo na začátku zimy najdeš malého ježka, tak mu můžeš pomoci takto: dones si ho domů a zvaž ho. Pak mu najdi nějakou vhodnou krabici, vystel ji novinami (trochu je zmuchlej, aby se v nich mohl ježek schovat jako v listí) a dej ji do místnosti, kde je tak 19 stupňů (ideální je například garáž, aby i ježek měl co nejvíce klidu – přeci jen lidi nezná a jejich častá přítomnost ho znervózňuje). Do krabice mu dej misku s vodou a misku s granulemi − vhodné jsou kočičí granule. Krmení a čistou vodu mu dávej dvakrát denně a nezapomínej také ob den čistit dno krabice a vystýlat ji čistými novinami. V době čištění můžeš nechat ježka také proběhnout někde po pokoji nebo garáži – jen dej pozor, aby nezalezl někam, kde by si mohl ublížit. Opakovaně ježka važ, abys věděl jak roste. Až bude mít těch na začátku zmiňovaných 750 gramů, je čas ježka zazimovat.

K zazimování mu připrav jednu menší bedničku, kterou vysteleš látkou a kouskem novin, tu dej do původní ježkovy větší bedny. Tuto bedýnku v bedně přenes do chladnější místnosti, kde ale nemrzne. Každý den mu tam nos jídlo a potravu. Jednoho dne se bude cítit ježek unavený, zaleze si do té malé bedničky, zakryje si látkou a novinami vchod, jako kdyby se v přírodě zahrabal do listí, a usne. Prospí pak zbytek zimy. Je dobré ho během zimy kontrolovat, kdyby se probudil dříve, tak mu dát opět jíst a pít.

Až se zjara probudí, tak mu opět vyčisti bedýnku, dej mu jídlo a pití a nech ho proběhnout – třeba i po zahradě, aby si užil jarního sluníčka. Na zahradě mu můžeš s rodiči udělat nějaký domeček, kam si může zalézt, když prší, nebo fouká. Pokud se ježek sám nechystá vás opustit, je správné ho vrátit do lesa, když víte, že zimu u vás dobře zvládl a že už se i na jaře pěkně do zásoby nabaštil. Odnes ho s rodiči na vhodné místo v lese, můžeš mu tam nechat i ten domeček ze zahrady a v misce několik granulí a vodu. Dokonce ho tam můžeš chodit s rodiči navštěvovat a doplňovat mu granule a vodu. Návštěv by mělo být časem méně a méně, aby se ježek osamostatnil a naučil se o sebe postarat sám.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio