Zvířecí poradna pro vaše mazlíčky – malinké koťátko

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jeden dotaz, na který jsem zatím nenašla odpověď.
Pořizujeme si kočičku, malé koťátko, od jednoho pána. Koťátko, které si budeme brát domů, bude mít zhruba dva týdny, protože ostatní nepřežijí. Můj názor na nekastrovaná zvířata a následky toho psát nebudu, protože mi to není moc příjemné.
Kočičku si bereme hlavně, abychom aspoň jednoho tvorečka zachránili, všechna si vzít nemůžeme :( a také proto, že si kočičku přejeme.
A můj dotaz se týká následujícího: četla jsem, že malá koťátka je možné krmit sunarem pro děti nad deset měsíců nebo pro nedonošené děti. Vím, že nejlepší by bylo najít buď kojící kočičku nebo koupit kočičí mléko, ale tahle varianta je pro nás přijatelnější.
Chtěla bych proto vědět, jestli mi dokážete poradit, kolik toho sunaru se má dávat? Někde psali, že se má dávat ve věku dvou týdnů 10ml mléka. Ale nepsali, kolik čeho dát - jaký poměr mléka a vody?
Nechci, aby kočička trpěla hladem nebo naopak, abych neudělala mléko moc silné a jí pak nebylo špatně. A také bych se chtěla zeptat na pelíšek: musí být kočička v bedýnce, která bude přikrytá? A jak ji zahřívat, když nebude mít vedle sebe ani sourozence? A další můj dotaz se týká chození ven: jelikož jsem chodila často na návštěvy, nebývala jsem i celé dopoledne doma. Kočička bude ještě malinká, tak bych ji nechtěla případně nechat samotnou doma, protože jednak bude potřebovat krmit a jednak by jí bylo smutno.
Proto bych chtěla vědět, jestli je možné koťátko brát sebou třeba v přenosné tašce, která je i pro pejsky (samozřejmě zajištěné, aby nevypadlo) a kdy je hlavně možné s ním jít ven? Může už od začátku nebo musíme počkat do určitého týdne věku?
Předem děkuji za odpověď a omlouvám se za delší dotaz a také za to, pokud je trochu zmatený. S pozdravem a přáním hezkého dne Lucie J.

Dobrý den Lucie.

Ideální je, najít v takovém případě jinou kočku (nebo fenku), která má přibližně stejně stará mláďata a je ochotná a schopná se jich ujmout. Kočka odchová najednou maximálně 6 koťat. Je známo mnoho případů, kdy se kočka ujala štěňat a obráceně. Pokud ale náhradní zvířecí matku nenajdete, můžete se jí stát Vy.

Záměrně jsem napsala můžete. Odchov velmi malých nebo dokonce čerstvě narozených mláďátek je velice náročný. Časově i psychicky. Nejde jen o to, že se minimálně první týden (počítejte spíše se 3 týdny) téměř nevyspíte, ani přes den se nemůžete od těch maličkých hnout. Neměl by je kdo krmit. Ale zároveň vám zvířátka při takovém úsilí vždy přirostou k srdci. A případný nezdar odchovu po několika týdnech „piplání“, může být velmi smutnou záležitostí. Proto, než se do odchovu vlastními silami pustíte, zvažte a zhodnoťte své možnosti i schopnosti. A určitě se nebojte požádat o pomoc jiné osoby, útulky, apod.
Umělý odchov koček i psů je velmi podobný. Proto shrnuji informace do jednoho článku. Tak tedy začneme od úplných novorozeňat.

Krmení
Krmit je třeba každé 2 hodiny. Minimálně první týden. Od druhého týdne můžete interval prodloužit na 3 hodiny. Dnes už jsou k dostání speciální mléka pro kočky nebo psy. Vhodnou náhradou je i mléku pro nedonošené děti. Jsou to sušená mléka a ředí se vodou dle návodu výrobce. Mléko musí být zahřáté na asi 38 stupňů Celsia. Ke krmení použijte buď specielní láhev pro zvířata nebo stříkačku z plastu. Oční kapátka apod. nejsou vhodná. Nasává se do nich s mlékem i hodně vzduchu a ten by mláďátkům mohl způsobovat bolesti bříška. Při krmení držte mláďátka v dlani bříškem dolů. Měla by mít volné nohy, aby s nimi mohla hýbat. Podobně jako při sání od matky.

Nenatal - mléko pro nedonošené děti. Bylo mi doporučeno chovateli jako dobrá náhražka. Obsahuje mimo jiné i prebiotické směsi, které podporují imunitní systém u kojenců, tak snad i u koťat.

Malá novorozeňata jsou velmi citlivá na bakterie a nečistoty. Proto dbejte na hygienu. Jejich i všeho, co používáte. Ať už podestýlku do krabice nebo lahvičky na pití. Jdou-li lahvičky vyvařit, vyvařte, je. Alespoň jednou denně.

Do konce třetího týdne krmte pravidelně po třech hodinách. Případně ve třetím týdnu můžete jedno krmení vynechat, pokud se vám zdá, že zvířátka nemají hlad. Jinak vynechejte noční krmení až od 4. týdne. To už můžou mít zhruba 6ti hodinovou noční přestávku v jídle. Přes den krmte dále po třech hodinách. Po třech týdnech krmení mlékem, můžete začít s tužší stravou. Např. kaší z ovesných vloček. A postupem času i rozmixované kvalitní maso. Stále musí být potrava hodně řídká, aby mláďatům nedělalo potíže vyměšování. Přechod na tužší stravu není třeba uspěchat.

Vyměšování
První týden musíte po každém jídle masírovat bříška a konečníky. Vyměšování začíná u koťátek a štěňátek fungovat až od druhého týdne života. Do té doby jim musíte pomoct. Zůstat s plnými střevy je pro takhle mladá zvířata smrtelně nebezpečné a jeden z nejčastějších důvodů jejich úhynu brzy po narození. Bříška masírujte proti směru hodinových ručiček. Na výkaly si připravte dostatek buničiny nebo jiného savého materiálu. Kouskem vaty masírujte ústí močové trubice a konečník. Můžete použít i dětský olejíček k jemnější masáži. Zvířátko se musí vyprázdnit po každém jídle.

Teplota
I teplota je velmi důležitá. A to i v případě, že se o mláďata stará jejich biologická matka. Je dobré jim v pelíšku přitápět. Použít můžeme radiátory nebo ohřívače vzduchu s větrákem. Pokud chceme přitápět jen v jejich pelíšku, jsou vhodné infrazářiče nebo mléčné žárovky. Pod štěňátka či koťátka můžete použít termafor naplněný horkou vodou. Ale POZOR! Vždy ho obalte ještě nějakým starším ručníkem nebo textilií, aby je to nepálilo. Stejně tak dbejte, aby infrazářiče či jakékoli jiné "ohřívadlo" bylo v dostatečné vzdálenosti. Aby zvířátka nepopálilo.

Opět první týden je kritický. Termoregulace ještě novorozeňátkům nefunguje. Když je jim zima, nedokážou se sami ohřát a obráceně. Rychle se podchladí anebo přehřívají. Proto buďte ostražití i u normálního odchovu. Vlastní termoregulace funguje dobře až po čtvrtém týdnu života. U uměle odchovávaných mláďat to může trvat i déle.

První týden v domečku (např. krabici, aby se mláďata nemohla rozlézt po místnosti a od tepla) udržujte teplotu 30-33 stupňů Celsia. Případné krátkodobé a malé výkyvy teploty by vadit neměly. Druhý - třetí týden můžete snížit na 27 - 29 stupňů. Pak snižujte každých 14 dní o 3 stupně, až na normální teplotu. Což je asi 20-22 stupňů Celsia.

S očkováním, odčervováním apod. neotálejte. Mláďata nedostala s mateřským mlékem důležité protilátky. Proto mohou mít oslabený imunitní systém. Odčervení (nejlépe pastou – k dostání u veterinářů) by mělo být provedeno ve 2, 4, 6 a 8 týdnech věku.

A ještě poslední věc. Už veskrze positivní a příjemná. Všechna uměle odchovaná mláďata mají společný rys. Člověk je pro ně velmi blízkým přítelem. Nahradil jim matku nebo se dokonce stal jejich "matkou" v prvních dnech jejich života. V drtivé většině případů z nich budou skvělí mazlíčci.

Množství podávaného mléka se zvyšuje dle věku a hmotnosti kotěte následovně:
1. týden: 1-2 ml
2. týden: 3-7 ml
3. týden: cca 10 ml
4. týden: 15-20 ml

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio