Zvířecí poradna (pro vaše mazlíčky) - Pořizujeme si zvířátko

11. březen 2004

Dneska ahoj těm, kdo mají rádi morčata, protože poradna bude celá o nich. Totiž, svoje zkušenosti nám popsala jedna chovatelka a myslím, že jsou to velmi cenné rady. Ono je dobré vědět, čeho se vyvarovat a na co si dávat pozor. Nikomu není jedno, když je jeho zvířátko nemocné nebo neprospívá, a proto už při jeho pořizování musíme pečlivě vybírat. Ale to už vám poví nejlépe sama autorka...

Nedávno jsme doma zažili malou tragédii - umřelo nám morčátko. Zná to asi každý, kdo někdy choval nějakého zvířecího kamaráda. Bertíka jsme si přinesli před šesti lety od mojí kamarádky, která měla zrovna houf takových malých potvůrek k mání. Byl to krásný černobílý rozeťáček, asi ne úplně výstavní, ale to nám vůbec nevadilo. Když najednou nebyl, uvědomili jsme si, že je vlastně v bytě takové divné ticho. Nikdo nekvíkal, nepištěl, nevítal nás, když jsme přišli domů.

Jediné, co nás napadlo, bylo, abychom si co nejdříve pořídili nové morčátko. Anebo hned raději dvě - chodíme do práce, syn má po škole ještě různé aktivity, tak ať není jednomu smutno. Začala jsem se různě poptávat mezi známými a kamarády, ale nikde nic. Zabrousila jsem do inzerátů - zase nic. Zašli jsme tedy do zverimexu - a je to neuvěřitelné -, ale morčata tam nebyla, jen králíci. Doma nás už více jak týden vítal prázdný kotec...

Logo

Asi po týdnu jsme opět vešli do jednoho zverimexu a - světe, zboř se - výběh byl plný morčátek! To bylo štěstí! Koupili jsme dvě samičky (podle odborníků se spolu dobře snesou), hladkosrstou a rozetku, a plni radosti jsme si je nesli domů. Jaké však bylo naše překvapení, když obě morčátka začala rychle chřadnout! Zašli jsme k veterináři, ale bilance byla neradostná - jedno morčátko uhynulo, druhé se ještě teď zotavuje z nemoci. To všechno se stalo do týdne od jejich nákupu. Je to smutné, ale přinesli jsme si domů už nemocná zvířátka.

Vzhledem k tomu, že se takové věci mohou stát, i když doufám, že ne běžně, rozhodla jsem se na dalších řádcích uvést informace, které je jistě dobré znát, když se rozhodnete pořídit si morčecího kamaráda.

Logo

Tak především kde a jak nakupovat: První a asi nejjednodušší způsob je zajít do prodejny - zverimexu. V boxech se probíhají a skotačí různobarevná stvořeníčka a cena je velmi příznivá, ve většině případů nepřesáhne 100 Kč (běžně jsem morčata viděla za 60 Kč). Co ovšem málokdo ví - a to je velká škoda -, že za cenu velmi podobnou se dají koupit morčátka přímo od chovatelů. Zde s určitostí pořídíte zdravá a s láskou "vypiplaná" mláďata všech různých plemen. Záleží však trochu na tom, zda budete chtít samečka, nebo samičku. Zjistila jsem totiž, že samičky jsou "nedostatkové zboží", a tím pádem více ceněné, kluků se naopak rodí více.

Možná rizika: Ve zverimexu by se vyloženě nemocná zvířata vůbec neměla vyskytovat, ale je možné, že si odtud přinesete zvířátko s veškami či svrabem (není pravidlem!), které budete muset ošetřit buď sami (tzn. zakoupením vhodného antiparazitálního prostředku), nebo za pomoci veterináře. V obou případech musíte počítat s náklady navíc. (Přimlouvám se za návštěvu veteriny, abyste nenapáchali více škody než užitku). Naproti tomu morče od chovatele koupíte vždy zdravé, a navíc se můžete rovnou dozvědět, čemu váš budoucí mazlík dává v jídle přednost, jakou laskominou mu uděláte vyloženě radost apod. Další nespornou výhodou je to, že s naprostou určitostí víte, jestli kupujete holčičku, či kluka. Tato rozlišovací schopnost bohužel leckterým prodejcům ve zverimexu chybí, a tak se vám může lehce stát, že si místo samečka přinesete domů samičku, někdy dokonce již březí!

Logo

Co napsat na závěr? Ať už se rozhodnete jakkoli, tak si vždy vyberte zvířátko čilé, komunikativní. Věnujte nákupu čas a chvíli pozorujte, jak se vámi vybraný jedinec chová - jestli se za celou dobu ani nepohne a tupě zírá před sebe, není volba správná, protože je s největší pravděpodobností nemocný. Jeho koupí se vystavíte zbytečnému riziku zklamání z jeho nemoci či dokonce úhynu, což zejména pro děti může být velmi traumatizující. Jestli se vám zamlouvá spíše možnost nákupu morčátek od chovatelů, nabízím vám tu pár internetových odkazů na chovatele morčat, na kterých se dozvíte spoustu zajímavostí a užitečných rad, které vycházejí ze zkušeností, a jsou tak velmi cenné. Na všech si můžete prohlédnout fotogalerie morčat a udělat si tak přehled, jak které plemeno vlastně vypadá.

Chovatelská stanice Od Kukacky, CHS Zlaťák, CHS Štěchovický poklad, CHS Ametyst, CHS Sfinga, CHS "Z Hvězdné" (zde jsou jen fotky, kontakt viz stránky Klubu morčat), CHS Casiopea, velmi hezké stránky, kterými vás provedou sami morčecí kluci, najdete zde.

Logo

A na úplný konec ještě oficiální stránka organizace chovatelů morčat, kde je také spousta informací a rozšířený seznam chovatelů i s jejich kontakty.

autor: dw
Spustit audio