Zvířecí poradna pro vaše mazlíčky – žebrající pes

1. září 2011

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobrý den! Od svých dětí jsem dostala "na dožití" fenku křížence, převažuje kokr. Je jí 13 let a je celkem žravá. Syn jí po dohodě s veterinářem kupuje dietní granule pro seniory. Celkem drahé krmivo a proto nechci výsledek kazit.
Jenže fenka u mne stále kňučí, skáče po stole, po všem, co od jídla přenáším, vařím atd., dává najevo, že má hlad, je to někdy celý den. Dostává granule přesně odměřené, podle návodu lékaře, dvakrát denně. Neměla by přibrat, protože už právě v posledních dvou letech shodila, z váhy asi 23 kg na 15. A už jednou měla ( a váha k tomu jistě přispěla) přetrženou šlachu na noze a byla operována.
Nechci synovi připravit podobné výdaje a "bojkotovat" dietu, ale to stáří nás obou (pes13 a já 66) je opravdu soubojem nervů. Můžete, prosím, poradit?? Je to možná neodstranitelný problém vzhledem k minulým letům, kdy ji pořád někdo z rodiny "přilepšoval". Asi není cesty zpět, ale přesto zkouším, co se dá. Děkuji za odpověď, zdravím, Jaroslava H.

Dobrý den Jaroslavo.

Chápu Vaši situaci a nejprve Vás musím i se synem pochválit pro odpovědný přístup k obezitě u Vaší fenky. Každý veterinář více či méně často řeší problémy vznikající v důsledku obezity a pokud mu majitelé psa maří jeho snahu, je to marná práce.

Jak psa odnaučit „žebrat“ od stolu?

Většinou je ze všeho nejlepší žebrajícího psa ignorovat. Pokud na fenku kamarádsky mluvíte ve stylu „Žofinko, ty by sis dala šunčičku? Ty uličnice mlsná…“, nebo s ní navážete přímý oční kontakt, vyloží si to jako svůj malý úspěch a povzbuzení, které jí dovoluje pokračovat v loudění. Pokud fena kňučí, nahlas a zřetelně vyslovte „fuj je to“, nebo „nesmíš“ a pošlete ji na své místo.
Bude to chtít důslednost a jednotný přístup celé rodiny. Jak to jeden člen domácnosti bude ignorovat a psovi sem tam něco od stolu šoupne, fenka to bude zkoušet stále znovu a znovu. Když bude mít zažito, že vždy alespoň malinký kousek dostane, je jasné, že bude žebrat neustále. Proto si nejdříve sedněte jako rodina a sjednoťte postup. Rozmyslete si, co psovi dovolíte a co už ne, s ostatními členy domácnosti pak táhněte za jeden provaz. Pokud opravdu chcete vymítit žebrání u stolu, nikdo už u něj nesmí psa krmit!
Totéž vyžadujte i od návštěv či tetiček a strýčků, kteří k vám jezdí jednou za čas. Důslednost celé rodiny je jedinou možností, jak u psa tento zlozvyk eliminovat.

Když fenka začne „žebrat pohledem“, ignorujte ho. Pokud přitvrdí a začne dotírat nebo kňučet, pošlete ji na místo. Jestliže povel ignoruje a dokonce na Vás začne skákat, odstrčte ji s rázným „fuj“ nebo „nesmíš“ a odveďte ji na její místo. Vyžadujte, aby tam zůstala, dokud se v klidu nenajíte.

Přeji pevné nervy a hlavně vydržte být důsledná. Výsledek by se měl brzy dostavit.

S pozdravem MVDr. Kateřina Hýková

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio