Recepty - Špízy s dipem

25. říjen 2006

Ahoj! V nové rubrice Recepty najdete nápady, jak připravit něco dobrého na zub. Budou jednoduché, ale přitom dobré, abyste třeba mohli sem tam rodiče překvapit tím, že máte pro ně přichystáno něco na zub. Občas bude potřeba poprosit rodiče o malou pomoc. Tak ať vás to baví a hlavně vše chutná!

Recepty pro děti a jejich rodiče
(odpolední pohoštění)

kuchař

Špízy s dipem

Pro všechny
Ovocné

Oloupej ovoce - použij některé z těchto druhů ovoce (kiwi, pomeranč, mandarinka, banán, meloun, grep) a nakrájej na menší kousky. Můžeš použít i jahody nebo nějaké exotické ovoce (mango, physalis, kumquat, apod.). Střídavě napichuj na delší špejli tak, aby se co nejvíc střídaly barvy a špíz byl hezký i na pohled. Pozor, banán oloupej až ke konci přípravy pohoštění (rychle zčerná).
Některé tvrdší druhy ovoce můžeš i vykrojit tvořítkem, které má maminka na cukroví.

Dip je vlastně studená omáčka a k ovocným špízům se hodí třeba tento: Smíchej šťávu z jednoho pomeranče nebo mandarinky se lžící moučkového cukru a asi 200g smetanového sýra, pro lepší vzhled můžeš přidat třeba sladká barevná slunečnicová semínka nebo nějaký druh malých bonbónků, vše smíchej a dej do misky.

Ovoce ze špízů pak namáčej do tohoto dipu.

Sýrový - pro rodiče

Ze sýra (eidam, primátor, blaťácké zlato, hermelín, uzený, mozzarella...) tvořítky na cukroví vykrajuj kousky, které střídavě napichuj na špíz a prokládej mini rajčátky, nebo zelenými a černými olivami.

Dip pro mamku udělej z jedné lžíce zakysané smetany a dvou lžic majonézy, přidej na malé kostičky nakrájenou barevnou papriku (červená, žlutá, zelená,..), trochu soli a najemno nasekané bylinky (bazalka, koriandr, kudrnka...). Vše smíchej a dej do misky.

autor: Jiří Faltys
Spustit audio