Tajemství slavné Rosenthalovy fotografie

Ve Spojených státech minulý týden zemřel v 94 letech fotograf Joe Rosenthal. Jeho fotografie vlajky nad Iwojimou se stala asi nejpublikovanější fotografií všech dob, získala Pulitzerovu cenu, vyšla několikrát na poštovních známkách a ve Washingtonu je podle ní postaveno velké bronzové sousoší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka nad Iwodžimou

Vlajka nad Iwodžimou | Foto: U.S. National Archives, Joe Rosenthal

Odborníci se shodují na tom, že na fotografii se podílely všechny předpoklady. Rosenthal byl zkušený, měl výborný cit pro kompozici i situační moment, na scénu se připravoval a hlavně: nešlo o nic umělého, ale o skutečný okamžik v prvním týdnu krvavých bojů o ostrov Iwojima.

Rosenthal se propletl s družstvem americké námořní pěchoty kolem děr v sopečné hoře Suribaši, ze kterých ještě zuřivě pálili Japonci. Na vrcholku mariňáci sundali malou vlajku, kterou tam umístili při první zteči. Poté všech šest vojáků vztyčilo velkou americkou vlajku, kterou sem přinesli z torpédoborce.

Rosenthal nedbal na nebezpečí, nastavil clonu mezi 8 a 11 a rychlostí spouště 4/100 udělal v historický moment historický snímek.

Kritici nazývají fotografii ikonou. Její dramatičnost spočívá mimo jiné v tom, že vojáci vlajku teprve usilovně vztyčují. Na zničeném vrcholku hory jsou jen oni, polovztyčený stožár s americkou vlajkou a kolem mraky a nebeský prostor. Vojáci jsou ošlehaní z bojů a tři z nich ještě zanedlouho na Iwojimě padnou. Fotografie se stala příkladem dokonalé kompozice a hlavně symbolem nezlomnosti amerického národa.

Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme