Rekonstrukce bojů o Český rozhlas 1945/2005 - účinkující a pořadatelé

5. květen 2005

Cesta od nápadu k realizaci Rekonstrukce bitvy o Český rozhlas byla velmi náročným projektem, který by nebylo možné realizovat bez spolupráce a podpory mnoha institucí, organizací a jednotlivců. Bylo ale až neuvěřitelné, kolik lidí bez většího vysvětlování pochopilo, jak je důležité připomenout část naší historie, na kterou můžeme být hrdí. To postupně lámalo ledy administrativy i snižovalo obávané finanční náklady. A na konci toho všeho byla akce, ze které byli dojati návštěvníci i dosud žijící přímí pamětníci bojů o Český rozhlas.

Účinkující historické kluby a technika

Do akce bylo zapojeno:
- na 120 účinkujících z několika historických klubů
- historická osobní auta a nákladní Praga N ze sbírky Auto muzeum Praga ve Zbuzanech
- autentická historická tramvaj, kterou zapůjčil Dopravní podnik Praha
- historický polopásový transportér Sd.Kfz 251/1C (přestavba z poválečného čs. OT-810, kterou provedl KVH Gardekorps Praha)
- obrněný vůz Sd.Kfz 222 (náhrada za původně plánovaný Hetzer; věrná replika, kterou postavil svépomocí klub Garda města Hradec Králové)
- další dobové zbraně, technika a rekvizity.

Rozhodují roli při přípravě a provedení bojové ukázky měla historická skupina Četnická pátrací stanice Praha (dále ČPS). Její velitelé, profesionální policisté kpt. Radek Galaš a npor. František Soukup vypracovali bojový scénář do detailu podle historické reality. Některé dílčí podněty vnesl do scénáře Alexandr Pícha z ČRo. Mladí z policisté z ČPS jsou zároveň nadšenými dobrovolnými historiky a z nejrůznějších materiálů a výpovědí žijících svědků objevili řadu zatím neznámých historických skutečností. Samotnou bojovou ukázku řídil 5. května kpt. Radek Galaš a 7. května npor. František Soukup.

Při výběru představitelů Wehrmachtu a SS jsme byli obezřetní, protože se někteří jejich fanoušci dostávají na hranu nacistické ideologie, o čemž svědčí i jejich webové stránky. Proto jsme vybírali klub německé vojenské historie velice opatrně. Na dobrozdání ředitele Vojenského historického ústavu ppkl. Aleše Knížka jsme nakonec zvolili KVH Gardekorps Praha, který je dlouhodobým korektním partnerem pro podobné akce. Pavel Kmoch z Gardekorpsu zajistil obrněný transportér Sd.Kfz 251/1C, vojáky Waffen-SS vybavené autentickými zbraněmi i koly a účastníky dalšího historického klubu Garda města Hradec Králové s replikou obrněného vozu Sd.Kfz 222.

Pořadatelé, organizátoři a spolupracující instituce

Pořadatelem rekonstrukce byl Český rozhlas, Vojenský historický ústav Armády ČR a Městská část Praha 2.

Partnery a spolupracujícími institucemi jsou:
- Magistrát hlavního města Prahy
- Policie ČR a Městská policie Prahy 2
- Pražský Dopravní podnik
- Střední zdravotnická škola, Ruská 9, Praha
- Auto muzeum Praga ve Zbuzanech

- další organizace, kterým Český rozhlas děkuje za nezištnou pomoc.

Medializaci akce zajišťoval Úsek komunikace ČRo a ČRo 1 - Radiožurnál. Česká televize natáčí v koprodukci s ČRo 1 - Radiožurnálem dokumentární film o bojích o Český rozhlas a jeho rekonstrukci po 60 letech. Můžete ho vidět 2. června 2005 ve 20:00 na ČT2.

Zodpovědné osoby

Český rozhlas:
autor a vedoucí projektu: Alexandr Pícha, ředitel ČRo 1 - Radiožurnálu, alexandr.picha@rozhlas.cz
technické a logistické zajištění: Marek Illiaš, Úsek komunikace Čro, marek.illias@rozhlas.cz
příprava příspěvků pro vysílání: redaktor ČRo 1 - Radiožurnálu Marek Janáč, marek.janac@rozhlas.cz

historická skupina Četnická pátrací stanice Praha:
velitel akce: Radek Galaš, patracka@volny.cz
zástupce velitele: František Soukup, patracka@volny.cz

Vojenský historický ústav:
odborný pracovník: Tomáš Jakl, tomas.jakl@seznam.cz


Logo
autor: Alexandr Pícha
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.