Od útoku na Pearl Harbor uplynulo přesně 65 let

Dnes je to přesně 65 let, kdy Japonsko rozpoutalo válku v Pacifiku. 7. prosince 1941 zaútočila japonská letadla na americký Pearl Harbor. V své reportáži nám to připomene zpravodaj Českého rozhlasu v Americe Alexandr Pícha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hořící americká bitevní loď West Virginia v Pearl Harboru

Hořící americká bitevní loď West Virginia v Pearl Harboru | Foto: U.S.National Archives

Je časně ráno, 7. prosince 1941, nic netušící obyvatelé a námořníci se v Pearl Harboru probouzejí do hezkého slunečného dne... V první den války umírá jen v Pearl Harboru skoro 2,500 lidí, stovky námořníků hynou uvězněny v potápějících se bitevních lodích, které ani nestačily vyplout na volné moře. Stejně zákeřně bez vyhlášení války útočí Japonci na Filipíny, Malajský polostrov, Guam a další cíle v Pacifiku.

Hned den na to má historické prohlášení před americkým Kongresem prezident Franklin Delano Roosevelt: "Vzhledem k hanebnému, nevyprovokovanému japonskému útoku, nastala 7. prosince válka Spojených států s Japonskem."

Ještě dnes můžete najít v Americe vojáky, námořníky a piloty, kteří bojovali proti Japonsku. Dnes 85letý Robert Brisman se po zkráceném výcviku dostal velmi brzo do prvního souboje s japonskými stíhačkami Zero. Amerika tehdy nebyla na válku připravená.

"Ten chudák udělal chybu. Spustil se dolů, aby dostal naší válečnou loď. Ale úplně se přitom odkryl. Nasypal jsem to do něj, ale vtom mi jiné Zero zasáhlo křídlo. Otočil jsem to prudkým výkrutem a dostal se za něj. Nevím, jak se mi to povedlo, ale za chvíli byl v plamenech. Teprve potom mi došlo, že v tom letadle byla lidská bytost. Ale jediné, o co jsem se staral, bylo, že chtěl ublížit mně. A tak jsem to udělal já jemu."

Havajští váleční veteráni | Foto: Miroslav Konvalina

A co znamená 65. výročí 7. prosince pro Američany dnes? To říká Českému rozhlasu historik z vojenského muzea v Aberdeenu Joseph Rainer.

"Nejprve bych zdůraznil, že výročí 11. září 2001 všechno překrylo. Teroristické akce, to je nový útok na Ameriku po Pearl Harboru, který je bolestný, a proti kterému se musíme bránit. Takže když je teď výročí Pearl Harboru, média to využívají ke srovnání s 11. zářím."

Útok na Ameriku se Japoncům hořce nevyplatil. Američané rychle vybudovali válečný průmysl a poslední fanatické plány na Japonskou říši se rozplynuly ve výbuchu atomových pum. Ale vítězství ve válce s terorismem je zatím daleko..

Milan Kopp, Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme