Na Prašivé se po půlstoletí znovu otevře historická dřevěná rozhledna

26. květen 2016

Beskydskou chatu Prašivá čeká na začátku června velká sláva. Po 50 letech se tam pro veřejnost otevře historická dřevěná rozhledna. Opravit se ji podařilo jen díky dobrovolníkům a štědrým dárcům.

Na opravě legendární beskydské chaty se už vystřídaly bezmála dvě stovky dobrovolníků. Horská útulna, která na vrcholu stejnojmenné hory stojí už 95 let, prochází od loňského roku postupnou rekonstrukcí.

Jen díky partě nadšenců a příspěvkům dárců se podařila z části opravit také tamní rozhledna, která se po půlstoletí znovu otevře pro veřejnost. Na její dokončení ale bude potřeba více peněz. Chataři proto vyhlásili další internetovou sbírku.

„Od loňského září návštěvnost stoupá a my doslova někdy praskáme ve švech. Louka je plná lidí, takže lidé toto místo opravdu hodně vyhledávají,“ říká nájemce chaty Martin Stiller.


Hora Prašivá patří se svou výškou 843 m n. m. k průměrně vysokým beskydským vrcholům. O kousek níž ale najdete místo, které z tohoto kopce dělá jeden z nejoblíbenějších výletních cílů celých Moravskoslezských Beskyd. Tisíce turistů tam každý týden přitahuje chata Prašivá (z roku 1921) s nedalekým dřevěným kostelíkem sv. Antonína Paduánského.

Sbírka, která poběží do konce června, je důležitá pro druhou fázi opravy rozhledny. „Zároveň chceme a musíme napojit chatu na dešťovou vodu. A samozřejmě když se vybere víc, tak určitě vybavíme a uděláme za to maximum,“ dodává Stiller.

Dobrým příkladem toho, co už se na chatě Prašivá povedlo, je místní (už zmíněná) vyhlídková věž. Posledních 50 let nebyla přístupná. To se ale brzy změní.

„My jsme se v rámci toho projektu rozhodli, že ji zpřístupníme. Bude na rezervace a třeba jen ve vymezené dny za doprovodu chataře a s průvodcovským výkladem,“ přemýšlí nahlas nájemce chaty.

Jedno je ale jisté už teď, a to termín otevření rozhledny. „Termín slavnostního otevření už máme fixně stanovený. Je to 11. červen – celé odpoledne a celý večer se tady budou konat první prohlídky,“ zve k návštěvě Martin Stiller.

Další zajímavosti o Prašivé se dovíte v našem magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

Na Prašivé
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio