Z mrazu do horka a zpět. Jak se pracuje, když je rozdíl teplot až padesát stupňů

Lidé v mrazírnách raději zůstávají v chladu, na slunce se nevydávají

Venku se teploty ve stínu šplhají přes třicet stupňů Celsia.

Někteří lidé se i přesto musí navléci do několika vrstev oblečení a jít do zaměstnání. V létě v mrazírnách v Podolí je totiž až osmnáct stupňů pod nulou.

„Je to nápor na organizmus. Stokrát za den vyjdeme ven a rozdíl v teplotách je opravdu velký. Je to záhul ať už na klouby nebo na celý organizmus,“ říká jeden ze zaměstnanců Lukáš Kašný.

Olšava, Vlára i Dřevnice jsou na suchu. Valašské Klobouky i Uherský Brod chtějí sbírat dešťovou vodu

Sucho. Ilustrační foto.

Povodí Moravy eviduje na třetině měřicích míst z 200 dosažení hranice sucha. Radnice už připravují projekty na šetření vodou.

Zaměstnanci se proto snaží raději zůstat v chladu a vychází jen v nezbytných případech. „Trvá třeba hodinu, než si tělo zase zvykne ne horko,“ dodává další zaměstnanec Jiří Hyjánek. Pozitivní je, že kuřáci kvůli přechodu ze zimy do tepla omezují svůj zlozvyk. „Aspoň ušetřím peníze,“ říká zaměstnanec Miroslav Chlud.

Lidé v mrazírnách se snaží nechodit hned na přímé slunce. „Oni nevychází přímo ven, ale jdou nejprve tam, kde je regulovaných dvanáct stupňů. Tak je to příjemnější,“ říká spolumajitel společnosti František Kovář.

Nadprůměrně teplé počasí v Česku vydrží zřejmě celý srpen. Největší vedra budou první dva týdny a koncem srpna se bude pozvolna ochlazovat. Řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. Velmi teplé počasí je v celé Evropě a vlna veder by měla vydržet docela dlouho.

Spustit audio

Související