Za Karlem Havlíčkem Borovským i Madeleine Albrightovou

23. červen 2012

Naposledy před letní pauzou můžete v sobotu 23. června ladit na Vltavě Řeč věcí, čtrnáctideník ze světa designu a architektury. S čerstvými díly se Jan Tůma a Jaroslava Haladová vrátí opět v září.

První část aktuálního vydání je pozvánkou k výletu do Havlíčkova Brodu, kde v Havlíčkově domě sídlí Muzeum Vysočiny, jedno z nejstarších regionálních muzeí vlastivědného typu u nás. Do desátého července zde probíhají dvě výstavy zaměřené na sklo a porcelán. Prostory muzea prochází Jan Tůma v doprovodu jeho ředitele Jiřího Jedličky.

Posledních deset minut Řeči věcí patří náušnicím, náramkům a brožím. Jaroslava Haladová představuje mladou českou šperkařku Kláru Šípkovou, jejíž brož má ve své sbírce i Madeleine Albrightová. Mé krajky nebo City Net, to jsou názvy kolekcí, o kterých Klára, podle porototy ceny Czech Grand Design druhá nejlepší česká šperkařka loňského roku, řekne víc.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.