Za šest hodin se stal slavným, tak začal brát šachy vážně. Dnes se je Jiří Havlíček snaží dostat i do škol

6. duben 2024

Už jako předškolák se s tátou učil táhnout figurkami po šachovnici. Zkušenosti ze hry, která rozvíjí myšlení, kreativitu a posiluje i fyzickou kondici, Jiří Havlíček celý život doceňuje. Pomohla mu při studiích na ČVUT, založení a vedení firmy. V posledních více než patnácti letech vrací šachovému sportu to, co z něj získal. Věnuje se dětem coby trenér, založil šachovou školu v rodných Českých Budějovicích a pořádá prestižní turnaj špičkových šachistů z celého světa.

Jiří Havlíček nejprve hrál šachy s otcem. Když ho asi v deseti letech začal porážet, vzal ho otec do šachového klubu. „Prostě mě to bavilo, nijak jsem neprotestoval. Zlom přišel v deváté třídě, když v Budějovicích hrál šachista, který byl kdysi světovou dvojkou. Porazil jsem ho, tak jsem byl po šesti hodinách slavný. A pak mě to skutečně chytlo a začal jsem brát šachy vážně,“ vzpomíná.

V roce 2009 založil šachovou školu QCC České Budějovice. „Byl jsem osloven, když skončil tehdejší trenér, který v mládí trénoval i mně, že by se měl někdo starat o děti. Tak jsme zřídili šachovou školu s tím, že byla ekonomicky oddělená od dospělých, protože na děti získáváme dotace,“ vysvětluje.

Čtěte také

Šachy Jiří Havlíček nepovažuje jenom za sport. „Mají daleko víc rozměrů než jenom ten sportovní. U dětí, které začínají, žáků prvních až pátých tříd, to považujeme za součást vzdělání. Ne nadarmo jsou už asi ve třiceti zemích na světě šachy součástí osnov na základních školách,“ říká. On sám se proto coby krajský manažer podílí na projektu Šachy do škol.

„Šachy existují stovky let a má to svůj důvod, proč se jim říká královská hra. Děti se při nich učí a vlastně vůbec netuší, že se něco učí, protože si jakoby hrají. Šachy nejsou jednoduché, každým tahem se vám mění pozice na šachovnici a vy musíte stále sledovat soupeře, odhadnout, co zamýšlí, a zabránit těm jeho cílům. Musíte se hodně soustředit na to, co děláte. Všeobecně se ví, že šachy podporují paměť, analytické schopnosti, ale i rozvíjí fantazii a kreativitu,“ připomíná.

Celý rozhovor se šachistou a zakladatelem šachové školy Jiřím Havlíčkem si poslechněte v cyklu Jihočeši.

Spustit audio

Související