Zaostřeno na cizince

17. srpen 2015

V rámci řady Zaostřeno se třikrát do měsíce věnujeme cizincům, exulantům, uprchlíkům a otázkám spojeným s tématem migrace a migrační politiky.

Dvacetiminutová relace Zaostřeno na cizince se zabývá soužitím většinové společnosti s cizinci a národnostními menšinami. Formou reportáží a rozhovorů přímo z kulturních i protestních akcí, úřadů, uprchlických táborů a domovů cizinců přibližuje téma migrace nejen v Česku, ale i na úrovni EU.

Soužití většiny a menšin mívá někdy povahu stýkání, jindy potýkání. Pořad Zaostřeno na cizince zaujímá obě polohy. Hlavním cílem je zprostředkovávat informace a pochopení pro situaci těch druhých. Někdy z toho vznikne obrázek „naruby“ o české společnosti, jindy dojde k vysvětlení zdánlivě nelogických postojů Čechů k chování cizinců. V pořadu oceňujeme empatii a snahu hledat kompromisní řešení, která jsou citlivá vůči všem, aniž by byla porušena jejich základní práva.

Často v našem pořadu uslyšíte lidské příběhy a více či méně vtipné postřehy cizinců z každodenního života v Česku. A také postřehy o jejich snaze začlenit se do české společnosti a ochotě Čechů je přijmout.

Nevyhýbáme se ani problémům a kritickým otázkám: pracovní vykořisťování, porušování zákona, byrokratická nařízení, která zbytečně komplikují život, rasismus a xenofobie.

Vytváření a šíření programů, které odrážejí svobodu a pestrost kultur, náboženství, přesvědčení a etnického původu, včetně rozvíjení kulturní identity obyvatel ČR, patří k jednomu ze základních poslání Českého rozhlasu.

Moderují:
Goranka Oljača, Daniela Vrbová

Historie pořadu:
Pořad se na vlnách Českého rozhlasu vysílá od roku 2007. Původně na okruhu Český rozhlas 6, od března 2013 ho můžete slyšet na stanici ČRo Plus.

V rámci řady Zaostřeno se třikrát do měsíce věnujeme cizincům, exulantům, uprchlíkům a otázkám spojeným s tématem migrace a migrační politiky. Odvysílané díly si den poté můžete poslechnout z internetového archivu v iRadiu.

Archiv odvysílaných záznamů z produkce Českého rozhlasu 6 naleznete zde.

Spustit audio