Muzejní noc, slavnosti v Žirovnici i závody dřevorubců - vybírejte z víkendových akcí na Vysočině

23. květen 2024, aktualizováno

O víkendu můžete na Vysočině zajít v noci do muzeí i galerií i fandit na závodech horských kol. A to není zdaleka vše! Vybírejte z našich víkendových tipů.

PÁTEK

Sportovní fanoušci zamíří na víkend do Nového Města na Moravě, kde se pojedou závody o Světový pohár horských kol 2024. Během závodního víkendu se představí elitní závodníci a představí se i mladí cyklisté v rámci závodů juniorské série. Pro fanoušky je připraven veřejný maraton horských kol a bohatý doprovodný program. Těšit se mohou na talk show se zajímavými hosty (Eva Adamczyková, moderátor Daniel Stach), představení nových top modelů kol jejich ambasadory (Tech News) a více než 200 kol k zapůjčení.

V Pelhřimově pořádají v pátek a sobotu ElektroFest – festival čisté mobility. Veřejnost si na pelhřimovském náměstí může prohlédnout nejnovější nabídku elektrovozidel, získat informace přímo od elektromobilistů i výrobců elektromobilů. To vše je spojeno se zábavou v doprovodném progamu, kde vystoupí Roman Vojtek, Tomáš Klus, Pavel Nový a další. Také je plánován sraz elektromotorek, závody v autíčkách, na koloběžkách a jiných prostředcích jak pro nejmenší, tak pro dospělé.

Soutěž „O zlomenou poloosu“ se koná celý poslední květnový víkend na ranči Vápenka u Nové Vsi u Třebíče. Kromě soutěžní více než 60 kilometrové trasy, včetně trialové části v Poušově, na ranči návštěvník ocení i sraz vojenské historické techniky.

Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě připravuje na páteční odpoledne Dvojvernisáž ve znamení divočiny. Jde o tradiční výstavu výtvarného oboru ZUŠ Vysočina - divočina ve vestibulu a výstavním sále, a dále pak na velkou letní výstavu renomovaných umělců s názvem Divočina / Kde příroda žije vlastním životem na půdě muzea. Vernisáž proběhne od 17 hodin na dvorku muzea. Bude táborák, občerstvení a o hudební program se postarají žáci Základní umělecké školy.

V rámci festivalu Mahler Jihlava - hudba tisíců se koná koncert v gotické síni jihlavské radnice, na kterém se představí skladby pro tria - od Františka Škroupa a Bedřicha Smetany, ale zazní také hudba Vítězslavy Kaprálové nebo Sergeje Rachmaninova. Začíná se v 18 hodin.

Třebíč přivítá další ročník festivalu Svátky hudby s Václavem Hudečkem. Koncerty se konají v divadle Pasáž, v pátek v 19:00 hodin doprovodí Václav Hudeček zpěvačku Gabrielu Vermelho, v sobotu ve stejnou dobu ve Foyer divadla Pasáž proběhne setkání se slavnou muzikantskou rodinou "Klan Klánských" a v neděli také v 19:00 hodin v Bazilice sv. Prokopa zahraje Kukal Kvartet.

Muzejní noc

Pátek:

Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě - Noc v galerii

Chadimův Mlýn - Mlynářské muzeum - Muzejní noc

Muzeum Vysočiny Havlíčkův Bord - Noc v muzeu a galerii

Muzeum Vysočiny Jihlava - Muzejní a galerijní noc 2024

Muzeum Vysočiny Pelhřimov - Pelhřimovská muzejní noc - Rychlost a tradice

SH ČMS - Centrum hasičského hnutí - Noc na zámku

Sobota:

Muzeum dr. Aleše Hrdličky v Humpolci - Muzejní noc - XVIII. ročník

 

Muzejní a galerijní noc v Jihlavě
Muzejní noc v Havlíčkově Brodě
Muzejní noc v Přibyslavi

SOBOTA

Jihlava přivítá 11. ročník mistrovství Evropy soutěže Eurojack – víkend plný ostrých seker a pil. Sledovat naše nejlepší závodníky se sekerami a pilami můžete v amfiteátru letního kina v sobotu i v neděli. Nebudou chybět stánky s tematickým zbožím a občerstvením a současně stánky minipivovarů, protože současně se koná také festival Jihlavské pivní pábení. V sobotu večer program doplní koncert různých kapel. Vstup je zdarma.

Teslácký šotek je již 43. ročník turistického pochodu a cyklojízdy, který pořádá KČT odbor Tesla Jihlava. Začíná brzy ráno v 6:30 u Technologického parku Jihlava, areálu někdejšího podniku Tesla Jihlava. Trasy pro pěší turisty jsou vedeny po turistických značených trasách a Jihlavském turistickém okruhu – s možností navštívit nádhernou vyhlídku Zaječí skok. Trasy pro cykloturisty vedou převážně po vyznačených cyklotrasách a méně frekventovaných cestách. Kočárková trasa vede podél řeky Jihlavy a je ideální pro účastníky s malými dětmi či sníženou pohyblivostí.

Na Bystřicku se koná běh kolem Vírské přehrady - vrchy 2024. Start je od 7:00 hodin. Podrobné informace a registrace naleznete na www.jiskravir.cz

Pohádková cesta v Brtnici

Žďár tančí – to je název celorepublikové neprofesionální soutěže v podiových skladbách kategorie předškoláci, děti, junioři, hvk, senioři - aerobic, moderní a disco, scénický tanec, show dance, street dance. Fandit tanečníkům můžete ve sportovní hale Na Bouchalkách v sobotu od 7:30 až do 18:30.

Gastro-cyklo společenský nezávod Kolem Telče zve nadšence na zážitek plný jídla a sportu. Podle aktuálního počasí bude připravena suchá i mokrá varianta odpoledního i večerního posezení. Pojede se pouze 1 trasa v osvědčené délce 50 km, kteou je ale možné si na několika místech zkrátit. Na trase bude občerstvení na 3 stanovištích s pivem a domácí škvarkovkou. Pořádá Panský dvůr v Telči.

Rybníky a rafty

Město Přibyslav a ACO Industries zvou na 6. ročník ACO přibyslavského běhu, který se bude konat v areálu sportoviště a koupaliště v Přibyslavi. Kromě hlavního závodu jednotlivců na 21,1 km bude možnost se zúčastnit štafetových běhů a dětských závodů. Začátek je v 8:30. Město Přibyslav si tento rok připomene výročí 600 let od úmrtí husitského hejtmana Jana Žižky z Trocnova.

Polin v Polné

Ve žďárské čtvrti Stalingrad se připravuje první sousedská slavnost na sobotu od 9:00 do 19:00 hodin. Hudba a tanec pod širým nebem, bleší trh, jídlo, pití.

Program:

9:00 – 12:00 Blešák na Stalingradském náměstí

12:00 – 14:00 Společný oběd nebo káva? Napečte buchty a koláče a vezměte je s sebou

17:00 Gril a Stalingradské burgery

17:30 Vystoupení umělců Panta Rhei – bude to ukázka z projektu festivalu KoresponDance

18:00 Otevřená hodina tance TANEC A POHYB V NÁS Báry Rakušanové.

Celým odpolednem nás bude provázet DJ k tanci i poslechu.

2. ročník Veteránského srazu v Novém Rychnově nabídne stejně jako v loňském roce spoustu historické techniky a nově bude i slavnostní vyjížďka po okolí Rychnova. V programu jsou nejen prohlídky strojů, ale i soutěže s odměnou pro účastníky, veřejnost i děti. Slavnostní vyjížďka a následný návrat a vyhlášení vítězů o nejhezčí vozidlo ve všech kategoriích.

Výstava historických traktorů

Zámeček Petrkov zve na hudebně-literární pásmo Samotín - Ladislav Fikar v přednesu Lucie Trmíkové a s doprovodem flétnistky Lenky Kozderkové. Začíná v 15:30, ale přijít se dá i mnohem dříve a projít si výstavy  přístupné v květnu: Auvergne / krajinou Henriho Pourrata Miloše Doležala a Františka Nárovce, Překladatel Jiří Reynek od Františka Nárovce, Světelnou brázdou – obrazy a objekty Vladimíra Hanuše.

Na Třech studních pořádají tento víkend tradiční Otvírání studánek od 14:00 hodin v lesním areálu u studánek Barborky a Vitulky. Kantátu Bohuslava Martinů uvede pěvecký sbor: Continuo Pardubice pod vedením Mgr. Lucie Gregorovič Fárové a Zbrojnické písně - Pavel Jurkovič Pásmo "Na chalupě" uvedou folklórní soubory: Bystřinka, vedoucí souboru - Zdeněk Koukola Rozmarýnek, vedoucí souboru - Kateřina Zachová, Lenka Svobodová Dětská muzika Josefka, vedoucí souboru - Simona Cveková.

Velké Meziříčí dětem

Tradiční pouť na Křemešník, která byla zapsána na seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury, proběhne tento víkend od sobotní 14. hodiny. Nebudou chybět duchovní bohoslužby, řemeslné trhy a také doprovodný koncert. Z Pelhřimova pojedou autobusy, dojet můžete i vlastním autem, řemeslné trhy začnou ve dvě odpoledne v sobotu, v pět je potom mše s Maxem Kašparů a v neděli se pokračuje. Mši od 10:30 celebruje Václav Malý.

Muzeum Dr. Aleše Hrdličky v Humpolci zve na Muzejní noc, která začne už v 15:00 hodin. Program v budově na Horním náměstí:

  • 15:00 - Pohádka O pejskovi a kočičce v podání humpoleckého loutkového divadla
  • 16:00 - 19:00 - dětské tvoření
  • 16:00 - 22:00 - volná prohlídka muzea s kvízem

Výstavní sál: Vladimír Hůla: Výstava fotografií

Slavnosti 170 let města Žirovnice

NEDĚLE

Den dětí v centru Eden pořádají v Bystřici nad Pernštejnem v neděli 9:30 - 17:30. Jarní výzdoba, spousta jídla a pití, obrovské množství atrakcí a soutěží pro děti, prohlídka areálu, domácí a hospodářská zvířata.

Den dětí na Edenu

A Bystřice ještě jednou - komorní sbor Studánka ZUŠ Bystřice nad Pernštejnem společně s pěveckým sborem Gymnázia Tišnov nacvičili Truvérskou mši Petra Ebena a za doprovodu klavíru, kytary a zobcových fléten. Zazní v neděli v 17.00 v bystřickém kostele spolu s dalšími duchovními skladbami, které zazpívají sbory dohromady nebo i každý zvlášť.

Divadlo ve Žďáře nad Sázavou
Folklórní odpoledne Rathan
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.