Zavřené doly v Horním Městě na Bruntálsku budou už na jaře přístupné turistům

17. únor 2023

Od jara si zájemci budou moci prohlédnout rudné doly v Horním Městě na Bruntálsku. Zpřístupnění chystá obec společně s nadšenci. Provázení návštěvníků už povolil i Báňský úřad. Lidé se po slezení 14 žebříků dostanou až do hloubky 50 metrů.

Přicházíme k místu, kde se dostaneme do podzemí. „Dělí nás poslední metry od areálu, kde by měla vyrůst nějaká větší expozice důlní techniky, v budoucnu i obslužný objekt a samozřejmě, co vidíme asi 20 metrů před námi, je val a v něm je vstup do hornoměstského podzemí,“ říká důlní nadšenec Radovan Kukutsch.

A pak už odemyká bránu do podzemí. „Jdeme nějakých 65 metrů úpadnicí nebo důlním dílem, které má úklon 25 stupňů dolů. Čili jak teď jdeme, nám to nevadí, ale směrem nahoru to srdíčko pozná a ne zrovna málo,“ upozorňuje.

V Horním Městě se ve středověku těžilo stříbro, později také železná ruda. „Jsme v místech, která opravdu vypadají naprosto stejně jako před 200 lety. Vidíme takový maličký chodníček se stupínky z vrchních partií. Co se týče zajištění stropu, tady se nemuselo dělat vůbec nic, protože opravdu drží to. To je opravdu krása toho rudného hornictví, že místa s výztuží jsou pouze tam, kde máte nějaká nestabilní místa, jinak to všechno krásně drží,“ ujišťuje.

Radovan Kukutsch spolu s  bývalým důlním záchranářem a také nadšencem důlní techniky Petrem Vrbou ukazují místa, která byla vydolovaná v pozdním středověku. „Podívejte, to je ryzí středověk. To jsou chodbičky a ponechaný pilíř, aby to nespadlo. Tady byl žebřík a tak to šlo nahoru,“ popisují cestou vzhůru.

A jsme zase nahoře, Zdař Bůh! „Takhle se rodí fyzická kondice průvodců,“ usmívá se Kukutsch.

Rudné doly v Horním Městě otevřou průvodci už letos na jaře. Informace o prohlídkách jsou na webových stránkách hornimestopodzemi.cz.

Rudné doly v Horním Městě na Bruntálsku
autor: Josefína Sýkorová
Spustit audio

Související