Zdeněk Jirotka: Saturnin. Slavný humoristický román v jedinečném podání Ondřeje Havelky

26. červen 2023

Vypravěč knihy, mladý, klid preferující úředník, si Saturnina najme jako sluhu. Aniž tuší, kolik jeho výstředních nápadů bude muset přežít. Saturnin totiž ve skutečnosti události řídí a jeho služebné postavení je spíše zdánlivé.

Účinkuje: Ondřej Havelka
Připravil: Zbyněk Unger
Zvukový mistr: Jiří Emil Silovský
Režie: Antonín Kaška
Natočeno: 1992

Humoristický román Saturnin vyšel roku 1942. Vypráví příběhy svérázného sluhy Saturnina, jeho pána a dalších postav, z nichž zejména teta Kateřina se svou oblibou přísloví doslova zlidověla.

Kniha se stala v Československu a České republice mimořádně populární, roku 2009 zvítězila v anketě České televize Kniha mého srdce a stala se tedy nejoblíbenější knihou Čechů vůbec. Roku 2018 pak získala cenu Magnesia Litera v kategorii Knihy století.

A kde se vlastně vzalo jméno Saturnin? Traduje se, že Jirotka náhodně zabořil prst do válečného kalendáře a u dne 29. listopadu bylo jméno Saturnin.

Zdeněk Jirotka (1911 –⁠ 2003)

Redaktor a spisovatel Zdeněk Jirotka

12. dubna uplynulo letos přesně 20 let, kdy zemřel ostravský rodák Zdeněk Jirotka, spisovatel a fejetonista, autor humoristických románů, povídek, soudniček a rozhlasových hříček, a především tvůrce Saturnina, hrdiny prozaické prvotiny, jejíž čtenářský úspěch už vlastně nikdy nezopakoval. Kouzlo Jirotkova humoru tkví v inspiraci „suchým“ anglickým humorem, který tak skvěle ovládali Jerome Klapka Jerome nebo Pelham Grenville Wodehouse. Právě tady bychom nejspíš mohli hledat inspirační zdroje Zdeňka Jirotky.

Jirotka, který svůj profesní život začínal jako voják z povolání, pracoval jako redaktor Lidových novin a po roce 1951 byl dva roky redaktorem humoristického týdeníku Dikobraz. Pro nás je jistě zajímavé, že mezi lety 1953 a 1962 působil v redakci Československého rozhlasu. Vedl nejprve redakci humoru a satiry, později redakci pro českou a slovenskou literaturu. A mimochodem se také stal spoluautorem a protagonistou legendárních rozhlasových Sedmilhářů. V roce 1962 se opět vrátil do redakce Dikobrazu, stal se zástupcem šéfredaktora a na tomto postu setrval až roku 1971, kdy odešel na odpočinek.

Poslechněte si pětidílnou četbu každou neděli v 18:04 od 28. května v pořadu Počteníčko ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc. Následně ZDE na webu.

autor: ele
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.