Ze zkušenosti s lidmi se špic Goro už nikdy nevzpamatuje. V karlovarském útulku žije téměř pět let

17. květen 2023

Goro je kříženec špice, který karlovarský útulek obývá skoro pět let. Důvodem je jeho předchozí zkušenost s lidmi. Nikdy nepoznal lásku a pohlazení, což na něm zanechalo stopy.

„Je tady od listopadu 2018. Problém je v tom, že nekomunikuje s lidmi. Když sem přišel, byl opravdu hodně naštvaný na všechny. Policie ho našla v bytě u člověka, který ho mlátil, kopal do něj. Byl sem přivezen z takových poměrů. I nám trvalo asi tři měsíce, než jsme s ním mohli zacházet normálně. Do dneška má averzi k vodítku a kartáčům. I po těch letech se chová agresivně. Má za sebou věci, které si bude asi pamatovat celý život,“ uvedl Martin Čermák z útulku v Karlových Varech.

Zůstala v něm také averze vůči uniformám. „Asi v něm zůstala vzpomínka na ten transport sem. Přivezli ho strážníci městské policie v uniformě. Řada těch psů na ně nereaguje příliš pozitivně, pamatují si to, protože to zacházení při transportu nebývá vždy úplně v rukavičkách,“ doplnil Čermák.

Právě kvůli jeho agresi zřejmě Goro dožije v útulku. Ten se pro něj stal domovem. Správce respektuje, nechá se od něj i pohladit, ale cizím lidem stále nevěří. „Nehodil by se asi chudák nikam. Tím, že je tady dlouho, tak už tady má svůj domov a organizační režim. Těžko by si zvykal u cizího člověka, je tady doma prostě.“

Goro je tak symbolem špatného zacházení se zvířetem, které má celoživotní dopad.

Není k adopci.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio