Nová Fabia - hvězda Paříže

1. říjen 2014 07:28

Osmá generace Volkswagenu Passat, druhá Hyundie i20 nebo pátá generace Opelu Corsa. To budou auta, která budou určitě patřit mezi hlavní hvězdy světového autosalonu v Paříži. Jeho brány se otevřou pro novináře zítra a pro veřejnost tuto sobotu. Radiožurnál bude mít samozřejmě na místě svoje zpravodaje a ti se zaměří i na další sice světovou ale ryze českou premiéru – třetí generaci Škody Fabia. Už s předstihem jsme se u ní zastavili na slovíčko s jejím designérem.

Stojíme u nové Fabie, která má podstatně vydařenější proporce než její předchůdkyně. Její vzhled si Jozef Kabaň začal malovat už před několika lety. „Jako při každém projektu to začíná minimálně čtyři roky dopředu. Počátečních skic je potom nesmírně mnoho, ale samozřejmě i směr byl od začátku nesmírně široký,“ popisuje Jozef Kabaň.

Lidé jsou různí a nejlepší nápady nás napadají na lecjakých místech. „Za vzpomínku stojí jedno docela exkluzivní místo. Byli jsme na Rallye Monte Carlo v nádherném prostředí, kde jsme debatovali o atraktivnosti modelu Škoda S2000 a tam padla ta prvotní myšlenka vyrobit dravější a sportovnější.“

Na začátku není nic jisté

Redaktor Petr Jansa a Jozef Kabaň

Inspirací pro ostré linky, kterých je Fabia plná, tedy byly sportovní úspěchy její předchůdkyně. Říká se, že papír snese všechno, a tak se naskýtá otázka, jaké všechny podoby Fabie si designér, který je podepsán i pod legendárním Buggati Veyron, v průběhu let načrtl. „Od začátku bylo jasné, že sedan v tomto segmentu nebudeme vytvářet, protože by to nedávalo smysl, když už máme relativně atraktivní Rapid. Ale samozřejmě kombi varianta, která bude taktéž brzy následovat, a sportovní varianty vznikaly. Ne vždy je důležité, aby se kreslilo jenom to, co se bude vyrábět, ale i rozměr toho možného pohledu na věc může obohatit zpětně samotný začátek,“ říká Kabaň.

V Paříži budou k vidění obě verze. Hatchback i kombi. Která je ale jeho tvůrci bližší? „To je dost komplikovaná otázka. Hatchback je atraktivní, ale stejně tak kombi dostalo nesmírně velký smysl elegance. Myslím, že kombi bude tentokrát velmi silně bodovat.“

Nová Škoda Fabia Combi

Vymoženosti

Stejně jako u Rapidu nebo Octavie i u Fabie najdeme řadu praktických a jednoduchých řešení. „Už jenom to, že máte třeba možnost mít Mirror Link – můžete všechny informace z telefonu přenést rovnou na velký displej. Ten zároveň můžete použít k ovládání. A takových malých překvapení, třeba odkládací prostory, držáky lahví a další vychytávky, těch je ve Fabii mnoho,“ upozorňuje Jozef Kabaň.

Jak si Fabia povede proti své konkurenci, uvidíme. Míří hodně vysoko. Ale to třeba i nový Hyundai i20 nebo Mazda 2 či Opel Corsa, které budou mít rovněž v Paříži svoji premiéru.

autor: pgj
Spustit audio