Novinky z Česka i supersporty na elektřinu. Co neminout na autosalonu v Ženevě?

2. březen 2015 10:00

Nové Audi R8, Ferrari 488 GTB, Focus RS, ale i mladoboleslavský Superb, Volkswagen Touran nebo Hyundai Tucson. Ženevský autosalon je po roce opět dějištěm nejen evropských, ale i světových premiér, studií, prototypů a dalších novinek z automobilového světa. K vidění bude na 900 aut, z toho 130 úplně poprvé. Výstaviště Palexpo u Ženevského jezera otevře své brány už po pětaosmdesáté.

Kromě jiného bude letošní ženevský autosalon ve znamení rychlosti a luxusu. Minout byste neměli především nové Audi R8, druhou generaci dravého supersportu od vývojářů z německého Ingolstadtu.

Osmička zhubla, vypadá ale větší. Technologicky má základ z Lamborghini Huracán, a v nabídce tak bude i špičkový atmosférický desetiválec o výkonu kolem 610 koní. Moc se těšíme na elektrickou verzi e-tron - pyšnit se bude dojezdem až 450 kilometrů, a bude tak tabulkově konkurovat třeba Modelu S od Tesly.

Čtěte také

Rychlost budou v Ženevě symbolizovat i další trhači asfaltů - hybridní Honda NSX se třemi elektromotory, Ferrari 488 GTB, speciál McLaren P1 GTR, ale také nová RS verze Focusu. Ta přichází měsíc po evropské premiéře nového Focusu ST, který Ford novinářům představil ve španělské Barceloně. Nejostřejší RS bude mít pod kapotou přeplňovaný čtyřválec o objemu 2,3 litru s výkonem přes 320 koní. A pohon 4x4.

Z Česka přijedou k Ženevskému jezeru zástupci z Nošovic i Mladé Boleslavi. Třetí generace Superbu v novodobé historii Škody se ukázala už v polovině února v pražském Fóru Karlín. Obletovaná bude vrcholný model domácí automobilky pravděpodobně i v Ženevě. Hodně očekávaný je nové SUV od nošovického Hyundaie, které se z označení ix35 opět přejmenuje na tradičnější Tucson.


Ženevský autosalon 2015 (85. ročník)
- 5. až 15. března 2015
Dny pro novináře a odborníky:
3. března 2015 (úterý) – otevřeno od 7.30 do 19 hodin
4. března 2015 (středa) – otevřeno od 7.30 do 18 hodin
Dny pro veřejnost:
Pondělí až pátek – 10 až 20 hodin
Sobota a neděle – 9 až 19 hodin

Praktickou zásilku do Ženevy přiveze Volkswagen – na koncernové platformě vystavila německá automobilka jak čtvrtou generaci přepravní skříně Caddy, tak nové MPV Touran. To dorazí dlouhých 12 let po premiéře první generace. Zástupce crossoverů zase přiveze Renault - sympatický Kadjar se pochlubí světlou výškou 190 milimetrů.

Tradiční motoristickou výstavu na západě Švýcarska si nenechá ujít ani allroad verze osmé generace Passatu, Toyota přiveze nový Avensis a Mazda představí CX-3. Segment malých kompaktů osvěží například také Opel Karl.

Těšit se samozřejmě můžete na další novinky od všech velkých světových výrobců – informace přímo z Ženevy vám budou přinášet naši reportéři Jan Říha a Petr Jansa, kteří do Švýcarska odlétají už v pondělí a od úterý je můžete slyšet s aktuálními novinkami a dojmy v éteru. Čtěte články a prohlížejte fotografie na našem webu. Poslouchejte reportáže ve vysílání Radiožurnálu. Mezinárodní autosalon v Ženevě je po roce opět v hledáčku milovníků aut z celého světa.

autor: msk
Spustit audio