Premiéra Fabie Combi II ve Frankfurtu

11. září 2007 08:00

Z českého pohledu je hlavním tahákem 62. ročníku autosalonu ve Frankfurtu jednoznačně světová premiéra druhé generace Škody Fabia v provedení kombi. Oproti stávající Škodě Fabii kombi, která bude ve výrobě minimálně do konce letošního roku, nová generace mírně povyrostla, což se projevilo ve zvětšeném vnitřním prostoru.

Větší je i zavazadlový prostor se základním objemem 480 litrů /první generace 426 litrů/, který se dá sklopením zadních sedaček zvětšit až na 1460 litrů. Nová Fabia kombi bude mít pod kapotou šest motorů, z toho tři benzínové /objemy 1,2, 1,4 a 1,6/ a tři naftové /dvě výkonové verze 1,4 TDI s 1,9 TDI/.

Cena pro český trh bude oznámena s oficiální premiérou Fabie kombi druhé generace ve Frankfurtu v úterý 11. září krátce po poledni. Před jejím oznámením se nám podařilo zjistit, že základní cena pro německý byla stanovena na 10 740 EUR, tedy přibližně 290 000 Kč.

Obsáhlé informace a mnoho fotografií nové Škody Fabia kombi najdete zde.

Škodovka na svém stánku představuje i studii Fabia kombi Scout, tedy "poloterénní" verzi své žhavé novinky a ekologické modely. Na podrobnosti se Motožurnál zeptal přímo na stánku škodovky Evžena Kruskopfa ze společnosti Škoda Auto:

Boční pohled

Kdy bude mít Škoda Fabia úspornou šesti-rychlostní manuální převodovku? U modelů Octavia je běžná, Fabie se jí zatím nedočkala. Změní se to s příchodem verze kombi?

"Zatím o této možnosti neuvažujeme. Zákazníci ji do tohoto modelu příliš nežádají, je poptávána hlavně u Octavií, které spíš patří k takzvaným manažerským vozům."

Zadní pohled

Tady na frankfurtském autosalonu máte vystavenou i studii Fabia kombi Scout. Jde o něco podobného, jako je Octavia Scout, tedy o vůz se zvýšeným podvozkem a pohonem 4x4?

"Fabia Scout je opravdu zatím jen koncepční studie, takže před sebou nemáme vůz, který se bude, tak jak tady stojí a leží, vyrábět. Ale vidíte, že má na sobě designové prvky linie Scout známé právě z Octavie a Roomsteru Scout. Můžeme říct, že tento vůz před námi není vybaven pohonem všech kol. Víc zatím neprozradím."

Boční pohled

Ve Frankfurtu prezentujete také verze nazvané GreenLine. To je novinka. O co jde?

"To je opravdu žhavá novinka. Označeny tak jsou všechny ekologické verze našich modelů. Konkrétně tady ve Frankfurtu představujeme modely Fabia GreenLine a Fabia kombi GreenLine s motorem TDI a filtrem pevných částic. Tyto vozy jsou schopny dosahovat spotřeby 4,1 litru na sto kilometrů. Pod střechou s označením GreenLine tady máme i Octavii se stejným označením GreenLine a dodatkem FlexiFuel, která zvládne provoz na směs označenou E85 /pozn. redakce: Ethanol/, což je směs 85 % lihu a 15 % benzínu. Tyto vozy jsou určeny zatím hlavně pro švédský trh, kde má ekologické palivo E 85 velký úspěch."

Boční pohled

Na závěr ještě pár slov o budoucnosti automobilky Škoda. Potichu a v zákulisí se mluví o novém Superbu druhé generace a novém modelu Yetti. Kdy se představí veřejnosti?

"Není žádným tajemstvím, že na obou modelech se pilně pracuje. První na řadu přijde nový Superb, který bude představen na jednom ze světových autosalónů v příštím roce." /pozn. redakce: nejspíš v březnu v Ženevě/

autoři: jař , pek
Spustit audio