Škodovka odhalila nový Superb. Konala se velkolepá show

18. únor 2015 07:01

V Praze měla premiéru třetí generace Škody Superb. Od roku 2001 se tohoto modelu vyrobilo tři čtvrtě miliónu a pro domácí automobilku se jedná o prestižní záležitost. I proto, že mezi konkurenty patří nejvíc prodávaná auta v této třídě v Evropě vůbec – Volkswagen Passat a Ford Mondeo. A tomu odpovídala i samotná show.

Po nezbytných uvítacích projevech nastoupila Česká filharmonie a pod vedením dirigenta Ondřeje Vrabce spustila skladbu, která má také svoji světovou premiéru. „Symfonii Superb složil Leslie Mandoki, popová ikona 70. let při příležitosti světové premiéry nového modelu Superb, přibližuje mi Jakub Šulc ze Škodovky.

0:00
/
0:00

Historie

Na plátně se postupně objevují záběry z historie značky. Na počátku třeba první Superb z roku 1934. Po necelých sedmi minutách symbolický laser rozřezává bílou stěnu a na pódium slavnostně přijíždí Superb 2015. Mezi 800 hosty z 35 zemí odchytáváme také Karla Gotta. Jeho manažerka nás sice probodává pohledem, ale přesto se dozvídáme, že: „Je velmi krásně, ostře, precizně konturován. Je to až sochařská dokonalost. Preciznost mě zaujala,“ říká Karel Gott.

Na pódiu teď prezentuje Superb i Adriana Karembeu, dříve Sklenaříková. Špička její dlouhé nohy mizí pod zadním nárazníkem auta a kufr se otevírá. Vychytávku známou z Passatu má tedy i nová škodovka. „Na celém těle jsem měla husí kůži. Opravdu jsem hrdá, krásné,“ sděluje mi Adriana svoje pocity hned, jak sestoupila z pódia. Považuje se za Čechoslovačku stejně jako hlavní designér Jozef Kabaň. Ten navrhuje auta už 22 let a všechny v sále zaujal krátkou přednáškou na téma: čím se inspirují automobiloví designéři. Napadlo by vás třeba, že by to mohl být odšťavňovač citrusů, nabíječka mobilního telefonu anebo pecen chleba, který si krájíme k snídani. V případě světel Superbu to byl český křišťál. A když se na ně podívám, musím přiznat, že se jedná o opravdový designový majstrštyk.

Slavnostní odhalení nové Škody Superb

Slova designéra

Jozef sám pak vidí auto jako celek. „Je z toho cítit ta ostrost a preciznost, ta Superb reprezentuje.“ A už se na celkem tři odhalená auta vrhají novináři a sdělují si svoje pocity. Jako mně právě teď Jan Blažek z Autoblogu. „První dojem je takový, že je majestátní a líbí se mi ostré hrany.“

„Je to obrovské auto, konečně vypadá tak, jak mělo vypadat předtím,“ připojuje se František Dvořák z iDnesu. A nezbývá, než s oběma na místě souhlasit. Nás ale zajímá, kdy uvidíme variantu kombi. Tak se vydáváme za členem představenstva Bohdanem Wojnarem.

„Kombi dnes neuvidíte, samozřejmě ho ale uvidíte v letošním roce a nechte se trošku překvapit kdy a jakou formou.“ Jisté je, že limuzínu veřejnost uvidí za dva týdny na autosalonu v Ženevě a na naše silnice vyjede v létě.

Čtěte také

autor: pgj
Spustit audio