Ženeva 2016: Auta bez zpětných zrcátek

2. březen 2016 14:40

Klasická zpětná boční zrcátka u aut postupně zmizí. Ukazují to studie vozů budoucnosti na světovém autosalonu v Ženevě. Podle odborníků je do pěti let začnou nahrazovat kamery a obrazovky, kterých v autech stále přibývá.

Na ženevském autosalonu je spousta aut, kterým chybí zpětná zrcátka tak, jako u konceptu Volkswagenu, který má velké tablety místo přístrojové části a do nich se promítají místo zrcátek obrazy z kamer.

„Auto BUDD-e nejenom, že nemá zrcátka, ale také umožňuje ovládání gesty. Například otevírání dveří. Celé ovládání vozu je prostřednictvím tabletu, kde jsou všechny funkce,“ představuje koncept auta budoucnosti Vratislav Strašil z českého zastoupení automobilky Volkswagen.

Čtěte také

Martin Peleška z Toyoty potvrzuje, že už současné technologie pro auta by se bez zpětných zrcátek obešla. „Dneska už by byly kamery schopné zrcátka nahradit. Asi to bude velký průlom i z hlediska vnímání designu jednotlivých aut. Určitě by to prospělo snížením emisí, odporu vzduchu a asi půjde o to, kdo s tím v sériové výrobě přijde jako první i na základě legislativní podpory, která to bude podporovat.“

Současné předpisy auta bez zpětných zrcátek nepovolují. Ale je jen otázkou času, kdy budou zrcátka nahrazena palubními kamerami a obrazovkami. „Myslím, že to není úplně nutné, ale každopádně z pohledu aerodynamiky a snížení spotřeby to asi jinak nepůjde. Z aut je dnes velmi špatně vidět, takže kamery nás neminou,“ předpovídá blízkou automobilovou budoucnost motoristický expetr iDnes.cz František Dvořák.

Koncept Volkswagen BUDD-e

Na nový trend si budou muset zvyknout také automobiloví designéři. Josef Kabaň, šéfdesigner Škody auto, vidí konec zpětných zrcátek u aut racionálně. „Všechno má svůj postup a na určité věci si člověk postupem času zvykne, a stejně tak si dokáže velmi dobře odvyknout. Je hlavní, aby ty technologie měly přínos pro funkci a bezpečnost, proti tomu potom nemám nic.“

autor: jař
Spustit audio