Ženeva 2016: Auto odemknete mobilem

3. březen 2016 13:20

Zapomeňte na klasický klíč, budoucnost je v bezkontaktních systémech. Například Volvo už má speciální aplikaci, která dokáže auto otevřít, aniž byste museli vyndat telefon z tašky nebo z kapsy.

Na ženevském autosalonu už klasickým klíčem auto neodemknete. Automobilky tu běžně mají bezkontaktní čip. Petra Doležalová mluvčí z českého zastoupení Volva teď má ale v ruce mobil a společně si prohlížíme novou aplikaci. „Je to aplikace, kterou můžete použít místo klíče, takže nemusíte mít klíč fyzicky v kapse, ale používáte jenom svůj mobil, který normálně nosíte u sebe. Dostanete kód, kterým auto otevřete.“

Čtěte také

„Pokud chcete auto někomu půjčit, svůj digitální klíč mu normálně pošlete. Víte, kde se auto nachází, známý si ho vyzvedne, vrátí ho zpátky a zase pošle souřadnice,“ vysvětluje Petra Doležalová a dodává, že výhodný bude tento systém třeba pro půjčovny.

„Místo toho aby si lidé vystáli frontu někde v půjčovně a museli vyplňovat další papíry a čekali, tak dostávají ten digitální klíč, okamžitě jdou na parkoviště, mají souřadnice a otevřou auto, aniž by vyndávali mobil z kapsy. Nastartují a odjedou.“

Do 10 let bez klíčů

Podle Martina Herala z Opelu by chtěli nabízet odemykání auta mobilem už za pár let. „Troufám si tvrdit, že u nás v Opelu se s tím jako s příplatkovou výbavou setkáte, odhaduji, třeba do tří, čtyř let.“ Martin Hejral je přesvědčen, že klasické klíče zmizí do 10 let. Dneska už běžně platíme v obchodech bezkontaktní kartou. Za několik let si lidé mobilem na dálku otevřou třeba i svoje auto. Budeme si tak muset více hlídat nejen baterku, ale také zabezpečení celého mobilu. Bez něho totiž v budoucnu s autem nikam neodjedeme.

autor: hbc
Spustit audio