Ženeva 2016: Nechte se vtáhnout do virtuální reality

2. březen 2016 09:37

Na ženevském autosalonu můžete vyměnit realitu za virtuální svět. Zpestřením dne na prestižní výstavě aut je například jízda ve sportovním Subaru s digitálními 3D brýlemi. Hostesky každého zájemce usadí do pohyblivých křesel a nasadí mu ještě sluchátka pro reálnější pocit z jízdy. Ale to není všechno.

Některé automobilky tu nabízejí únik ze všední reality. Například Subaru má na svém pódiu speciální experiment. Stačí se pouze posadit do jedné ze čtyř autosedaček, nasadit si digitální 3D brýle a sluchátka na uši. Potom už jenom stačí doufat, že se vám nic nestane.

„Nejdřív vidíte informace o tom, jak systém funguje, druhá část je rallye, vidíte všechno 360 stupňů okolo sebe, jakoby to bylo doopravdy. Hýbou se s vámi sedačky, je to vlastně jako 4D kino a je to velmi zábavné. Ráda se dívám na lidi, jak se baví,“ říká jedna z hostesek.

Čtěte také

Virtuální projížďka v závodním Subaru je opravdu intenzivní zážitek, a to mi potvrzuje i novinář Peter, který seděl hned vedle mě. „Na začátku je to trochu pomalé, protože vám promítají prezentaci o té technologii v autě, ale potom, jako byste jeli opravdový závod, a to je úžasný zážitek.“

Subaru Experiment

Hned vedle Subaru má svá auta Seat a ten na autosalon přivezl trenažer závodního vozu. Před sebou máte do půlkruhů umístěných šest malých LED displejů tak, aby byl pohled z auta co nejreálnější.

Asistenční systémy

Jeden virtuální stánek jsme našli ještě u Toyoty. Tam vám podle hostesky Tiny předvedou nejmodernější inteligentní systémy, které už brzy budou používány v jejich vozech. „To je systém, který pomáhá řidičům, aby byla jízda autem bezpečnější. Druhů asistencí je několik, třeba když před vámi zastaví auto nebo do silnice vběhne chodec, tak systém sám zabrzdí. Stejně tak umí auto v případě potřeby samo přejíždět z pruhu do pruhu nebo řekne, abyste si dali pauzu, protože už jste unavení.“

3D Virtuální Toyota svět

Toyota nabízí podobnou virtuální realitu jako Subaru, akorát s tím rozdílem, že tady se s vámi sedačky nehýbou a spíše vám ukazují bezpečnost silničního provozu. Jakmile usednete do sedačky, opět dostanete 3D brýle a také sluchátka a promítá se vám reálný provoz na ulici. Bezpečnostní systém vás například upozorní na překročení rychlosti ve městě. Ve virtuální realitě tu na vás křičí policista přes megafon.

Po celodenním sledování nespočetného množství nových aut, které sem přivezli světové automobilky, vám takový malý únik ze všední reality do virtuálního světa přinese neuvěřitelný zážitek.

Trenažer závodního SEATU
autor: hbc
Spustit audio