Domluvme se, kdo bude řídit a kdo pít!

6. říjen 2006 17:00

Snížit počet usmrcených řidičů, spolujezdců, cyklistů a chodců si klade za cíl kampaň DOMLUVME SE! Snaží se přimět mladé lidi jedoucí společně za zábavou, aby se předem domluvili, kdo z nich ten večer bude řídit, a proto nebude pít žádné alkoholické nápoje.

Kampaň má za sebou již své první dva díly - letní hudební festivaly a natáčení a křest klipu "Dávej bacha". 6. říjnem začíná třetí, závěrečná část, která je zacílena na diskotéky v Libereckém kraji. V průběhu čtyř říjnových víkendů navštíví promoteam DOMLUVME SE! celkem 24 diskoték. Každý pátek a sobotu vždy tři diskotéky za večer.

"Základem je ochota 'domluveného řidiče' vzdát se na ten který večer pití alkoholu, aby mohl zajistit bezpečný odvoz svým přátelům," vysvětlil principy kampaně Domluvme se! výkonný ředitel Fóra PSR David Binar. Domluvený řidič tak může předejít dopravním nehodám, a tím případně zachránit i lidské životy. "Alkohol dovede být nejen dobrý sluha, ale i špatný pán. Pevně věříme, že tato kampaň přispěje k uvědomění si obrovské zodpovědnosti, kterou řidiči mají," zdůraznil David Binar.

Kampaň DOMLUVME SE! podpořila významná část české populární hudební scény. Chinaski, Divokej Bill, Kabát, Petr Bende, Gába Al Dhába, Post-it, Tři sestry a další. Tito umělci prostřednictvím svých vydavatelství vložili do kampaně videoklipy a navíc přidali krátkou video zdravici návštěvníkům diskoték s poselstvím, že alkohol za volant rozhodně nepatří. Vznikla tak unikátní kompilace videoklipů, která bude prezentována na každé diskotéce, kam zavítá kampaň DOMLUVME SE!

Každý návštěvník diskotéky bude mít možnost ověřit si svojí aktuální "hladinku" alkoholu. Pokud bude výsledkem nula a bude se jednat o řidiče, obdrží od hostesek láhev nealkoholického piva zdarma a k tomu pěkné tričko ze speciální kolekce DOMLUVME SE!

"Alkohol za volantem je jedno ze stěžejních témat Ministerstva dopravy - BESIP a projekt DOMLUVME SE! je dobrou cestou, jak toto téma komunikovat v České republice. Klade důraz na odpovědnost a přitom podporuje zábavu," říká Mgr. Zuzana Ambrožová z oddělení BESIP Ministerstva dopravy.

Dávej bacha, v jakém stavu usedáš za volant, když jedeš z mejdanu. Každý rok se z nějakého nevrátí některý z tvých kamarádů. Může za to jediný viník. Tím jsi ty! Alkohol a řízení auta nebo motorky prostě k sobě nepatří. SuperCrooo, Vec, Čistychov, Katka Winterová, Wich, Moja reč, ti všichni si to uvědomují. Ti všichni se společně sešli ve studiu, aby natočili pecku Dávej bacha. Můžeš ji slyšet na Českém rozhlasu 4 - Rádiu Wave a dalších rádiích. Na přelomu srpna a září se ke skladbě točil i klip, který vysílají všechny česko-slovenské televize, později bude ke stažení i na internetu.

Kampaň DOMLUVME SE! společně organizují Ministerstvo doprav - BESIP (hlavní partner kampaně), Fórum PSR (Zodpovědní výrobci alkoholu) a Iniciativa zodpovědných pivovarů. Kampaň je již druhým rokem součástí celoevropského projektu "EuroBob", který je zaměřen na prevenci řízení pod vlivem alkoholu, a je podporována Evropskou komisí. Libereckou část kampaně navíc podpořily společnosti Dräger Safety, která bezplatně zapůjčila dva alcotesty, a společnost Navisat, díky níž získal promo team dva satelitní navigační přístroje.

V Libereckém kraji se za prvních osm měsíců letošního roku stalo 5.869 dopravních nehod, při kterých bylo usmrceno 27 osob, 115 zraněno těžce a 672 zraněno lehce. Celkově vznikla hmotná škoda ve výši 251,6 mil. Kč. Ve 222 případech byl u viníka-řidiče zjištěn alkohol. Nehody zapříčiněné alkoholem si ve stejném období vyžádaly 1 lidský život, 8 těžkých zranění a 76 zranění lehkých. Nejhoršími dny ohledně výskytu alkoholu u viníka dopravní nehody byly neděle (58 případů) a soboty (46 případů).

autoři: jkr , Domluvme se
Spustit audio