Poradíme vám, jak se správně pojistit na cesty

24. leden 2012 15:50

V době, kdy jsme si pomalu zvykli jezdit autem svobodně po celé Evropě, nám přijde normální vyrazit na lyže třeba do Alp a příliš nepřemýšlet nad tím, že se může cokoliv stát. Na silnici přece stačí zlomek okamžiku a život se může otočit o 180 stupňů. Jedna věc je zdraví, další pak zbytečné výdaje, které situaci ještě zhorší.

V případě nehody jde naštěstí většinou jen o plechy. Daleko horší situace nastane v chvíli, kdy i naše tělesná schránka dozná nějaké úhony, a to nehledě na míru naší viny. Přitom mnozí spoléhají na takzvané Evropské zdravotní pojištění, tedy na svoji kartičku zdravotní pojišťovny.

„Pojištění EHIC (European Health Insurance Card) stačí pouze na pojištění léčebných výloh, stáváte se pojištěncem dané země. Na rozdíl komerčního cestovního pojištění nezahrnuje repatriaci, jazykovou vybavenost asistenční služby, pojištění odpovědnosti nebo zavazadel. Je tam vysoká spoluúčast podle toho, jakou smlouvu má uzavřenou klient dané země. Nedoporučujeme to jako jediné pojištění,“ vysvětluje Jana Slavíková z pojišťovny Allianz.

Toto nejzákladnější pojištění navíc platí pouze ve státních zařízeních. Ovšem i při jejich návštěvě je třeba počítat s případnými platbami, například za spoluúčast. „Při tomto základním zdravotním pojištění je velmi vysoká spoluúčast, standardně deset procent,“ upozorňuje na rizika Pavel Ronovský ze serveru Toppojištění.cz.

Léčebné výlohy a zavazadla

Kromě akutních zákroků nutných k zachování života si další zdravotní péči budete hradit ze svého. Musíte si také dát pozor v případech, že trpíte nějakým chronickým onemocněním. „Pokud trpíte celý život diabetem, to je klasické chronické onemocnění, zapomenete si na dovolenou vzít svoje injekce a budete si je chtít nechat u pojišťovny proplatit s tím, že jste si je koupil v lékárně, pojišťovna to určitě odmítne,“ upozorňuje Slavíková.

Proto je potřeba se při cestě do zahraničí připojistit na léčebné výlohy. V rámci cestovního pojištění byste neměli zapomínat ani na pojištění zavazadel. Pozor, neznamená to však, že vám pojišťovna uhradí lyže, které někdo odnese ve chvíli, kdy si zajdete na sjezdovce na oběd a necháte je před restaurací. „Zavazadla musí být ukryta. Auto není trezor. Měla by být v uzamčeném zavazadlovém prostoru, do kterého není vidět, nebo ve střešním boxu,“ nabádá Slavíková.

Pokud jde o dnes už běžně nezbytné foťáky, mobily nebo notebooky, ty pojišťovny počítají do běžných věcí a ne do cenností. Je proto třeba si přečíst pojistku, abyste věděli, do jaké výše je pojišťovna v případě odcizení bude hradit. V případě ztráty zavazadel například při letecké přepravě nebo z hotelového pokoje je vaše pojistka k ničemu. Takovou škodu musí zaplatit dopravce nebo ubytovatel.

Pojištění odpovědnosti nepokryje škody na zapůjčeném vozidle

Málokdy se lidé starají o pojištění případného motorového vozidla, které si v zahraničí půjčí. „Klienti velice často předpokládají, že v rámci pojištění odpovědnosti mají pojištěno i půjčené vozidlo. To se však pletou. Jde pouze o občanskou odpovědnost, takže se vztahuje pouze na člověka. Řízení motorových vozidel, člunů nebo letadel je v absolutní výluce, protože to kryje povinné pojištění odpovědnosti z provozu motorových vozidel. Půjčovna vozidel je vždy pojištěna na pojištění odpovědnosti,“ dodává Jana Slavíková.

V zimě se to týká i oblíbených sněžných skútrů. Proto se vždy ptejte, zda je dopravní prostředek nebo jeho provozovatel pojištěn. Dobře se informujte, co vaše pojistka kryje. V případě, že například někoho nechtěně na sjezdovce srazíte, totiž může být k nezaplacení i takzvaná pojistka „na blbost“, tedy odpovědnostní pojistka. Máte-li ji už sjednanou, zeptejte se před cestou v pojišťovně, jestli platí i za hranicemi.

Prostě se ptejte, za jakých podmínek budou škody uhrazeny, nebo spíše neuhrazeny. To se týká například na horách oblíbeného alkoholu nebo drobných přestupků. Smlouvy čtěte v tomto případě tedy vždy odzadu. A když už k něčemu dojde, tak po poskytnutí první pomoci volejte nejprve asistenční službu své pojišťovny.

autor: pgj
Spustit audio