V Rakousku nestačí jen jedna reflexní vesta

27. červenec 2012 13:00

Vídeň, Salcburk, Štýrský Hradec nebo třeba také Split, Benátky či Curych asi neuvidíte, aniž byste neměli co do činění s rakouskými silnicemi a dálnicemi. Právě přes tuto alpskou zemi totiž vedou cesty do Chorvatska, Itálie nebo Švýcarska. Proto není na škodu podívat se na odlišnosti tamějších pravidel.

Jednu reflexní vestu má v autě asi každý, ale máte ji pro každého, kdo jede v autě? Pokud ne, můžete mít v Rakousku problém. Například při vystupování po nehodě, musí mít vestu i všichni spolujezdci. „V Rakousku není akceptována zelená reflexní vesta, ale pouze oranžová. Pokud by řidič měl ve voze vestu zelené barvy, policie to bude brát, jako kdyby žádnou neměl, a udělí mu příslušnou finanční sankci,“ varuje Filip Hoffmann z ÚAMK.

Pokuty se platí také za špatný technický stav. Navíc vám z auta, které se policistům nezdá být v pořádku, odeberou registrační značky a zakážou další jízdu. Od začátku roku platí povinnost nechat při zastavení v koloně na dálnici nebo víceproudé silnici uličku pro průjezd záchranářů. Kdo poruší toto pravidlo, musí počítat s hodně tučnou pokutou. „Sankce a postihy jsou poměrně vysoké. Pokud motorista neumožní průjezd vozidlu záchranné služby, může obdržet pokutu ve výši téměř 60 tisíc korun,“ varuje Hoffman.

Rakousko zavedlo novou dálniční známku

V případě nehody bez zranění nebo ztrát na životech se policie volá, až když se účastníci nedohodnou. Policie si totiž za řešení nehody účtuje manipulační poplatek. Kvůli jednání s pojišťovnou je ale lepší mít protokol od policie.

Stejně jako u nás musíte mít na dálnici nálepku. Desetidenní pro osobní auto stojí osm eur. Dobrou zprávu máme pro ty, kteří míří přes Rakousko do Švýcarska. „Rakouská známka zavedla nově takzvanou Koridor Vignette, kterou slouží motoristům k tomu, aby se do Švýcarska dostali za zvýhodněnou cenu. Platí pouze na dálnice A14, a to od německých hranic po sjezd Hohenems u švýcarských hranic. Jednosměrná známka stojí dvě eura, zpáteční čtyři eura,“ přibližuje novinku Filip Hoffmann z ÚAMK.

V každém případě ale dálniční známka ještě neznamená, že nebudete platit mýtné. Některé horské úseky jsou zpoplatněné zvlášť a platí se přímo na mýtnicích. Na rozdíl od České republiky se platí i na úsecích dálnic a rychlostních silnic vedených městem.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: mkk
Spustit audio