Autem, vlakem, letadlem nebo busem?

19. červen 2008 13:00

Dovolená je čas, kdy se většinou někam přemisťujeme. Někdy mám pocit, že skoro všichni jezdíme autem, ale výsledky naší internetové ankety ukazují, že to není pravda. I když 79 procent hlasujících jezdí na dovolenou právě automobilem, dalších 11 procent využívá letecké přepravy, 5 procent respondentů jezdí autobusem a zbývajících 5 procent hlasujících cestuje vlakem.

I když většina motoristicky laděných posluchačů a čtenářů našich webových stránek využívá k cestě na dovolenou auto, pak z hlediska manželky, která balí věci na dovolenou, musím říct, že to je vlastně ta nejhorší varianta. Protože si skoro u každé věci řeknete, to se tam ještě vejde a pak zjistíte, že během týdenní dovolené polovinu věcí vůbec nepoužijete.

"Přesně tak. Kromě toho jsou silnice přeplněny kamiony, které když se navíc předjíždějí, vytvoří před vámi pomyslnou zeď nahánějící strach," souhlasně přitakává jedná mladá řidička.

Na druhé straně, mnohé rodiny si bez auta svou dovolenou neumí představit.

"Protože člověk je nezávislý a může se podívat kam chce."
"Je to pohodlnější."

Ale je dobré také auto před cestou připravit. Kdo jezdí na pravidelné servisní prohlídky, má o práci míň, ale rozhodně by podle Václava Špičky z Autoklubu měl auto zkontrolovat.

"Velice důležité je nechat zkontrolovat brzdovou kapalinu a doplnit všechny další náplně jako olej, vodu do ostřikovačů, atd. Při cestě do zahraničí nezapomeňte na reflexní vestu."

A důležitá je také dobrá příprava - kvalitní itinerář cesty, informace o odlišnostech v dopravních předpisech té které země a například aktuální ceny pohonných hmot. Vzhledem k jejich současné výši se vyplatí zjistit, kde je to výhodnější. Ostatně o prázdninách tak jako každoročně chystáme v Motožurnálu seriál o cestování v zahraničí pohledem českého motoristy. Mimochodem, pokud pojedete cizím autem, nezapomeňte na potvrzení vystavené majitelem vozu.

"Postačí text typu - pan například Novák, narozen dne ... , číslo pasu nebo občanského průkazu ... je oprávněn používat vozidlo s danou registrační značkou. K tomu uveďte datum a místo vystavení a podpis, nejlépe ověřený. Potvrzení by také mělo být přeloženo do některého světového jazyka."

Kdo cestuje na dovolenou veřejnými hromadnými prostředky, pak všechny tyto starosti řešit nemusí, i když nevýhodou je, že snad kromě zájezdového autobusu musíte řešit ještě přepravu třeba do hotelu. To odpadá, pokud spojíte vlak a auto a vyrazíte třeba do chorvatského Splitu.

"Pro každé auto je ve vlaku vyhrazen jeden oddíl, takže je jedno, jestli tam bude řidič sám nebo s posádkou. Cestující mají k dispozici lehátko, aby si mohli odpočinout," přibližuje Jiří Kolář z Českých drah, které už o tomto víkendu vypravují první autovlak Jadran.

autor: evk
Spustit audio