Cesta na dovolenou do Chorvatska – v autě, které vypadá jako obývák

6. srpen 2013 15:50

Prázdniny se přehouply do své druhé poloviny, a zatímco někteří lidé mají dovolenou už za sebou, jiní se na zasloužený oddech teprve chystají. Řada z nich vyráží do Chorvatska, které tradičně patří k nejvyhledávanějším destinacím. Mezi nimi je i manželský pár z Hodonína. Ti místo několika hvězdičkových hotelů tráví dovolenou u moře v autě. Také ho pro to dostatečně přizpůsobili. Mohou v něm odpočívat, spát i vařit. Jediné co by jim mohlo chybět, je sprcha.

„Tady máme matrace botníky, závěsné sítě na různé drobnosti, ležení – vepředu se sklopí. Samozřejmě, že se použijí trubky – jedna podepře jednu část ta druhá další, a když něco potřebujeme, máme pod tím naskládané bedýnky.“ říká muž, který se mi představil jako Petr z Hodonína.

Čtěte také

Společně stojíme u jeho osobního auta, jehož kufr připomíná malý obývák. Zadní sedačky úplně chybí a z desek, které se dají sklopit, vzniklo velké letiště na spaní. Na něm leží matrace, polštáře, deky a ručníky, pod ním jsou uložené přepravky plné věcí. Není divu, že Petr s manželkou Alenou vyráží do Chorvatska až třikrát za sezonu. Ubytování totiž nemusí vůbec řešit.

„Máme takový dvoupatrový odhlučněný kufr. Je to zařízené tak, aby tady mohly být díry na gumy, aby se daly zavěsit třeba mokré plavky. Jsou tady různé úložné prostory, o kterých ani nevíme. Každý rok vždycky něco objevíme – někdy jdeme po vůni, někdy tam najdu moje bývalé plavky, které jsem tam nechal. Musíte v autě hledat, jinak jsem velmi spokojený, protože za to neplatíme jako za velký karavan. Je to mobilní a dá se s tím všude zastavit,“ popisuje Petr.

Okna v zadní části auta jsou zastřená stříbrnou fólií, zpětné zrcátko je tedy k ničemu. Proto má Petr na těch bočních přimontovaná dvě další pomocná zrcátka, aby viděl za sebe. „Je pravda, že ženu musím umravňovat, protože v momentě, kdy se předkloní a její hříva mi zakryje pravé zadní zrcadlo, tak nevím, jestli už jsem za vozidlem nebo ještě vedle. Někdy se tedy musíme takto napomínat, ale už jsme tak vyspělí a víme, že to není hádka, že je to pouze upozornění. Když přejedeme nějakou odbočku, tak se zase vrátíme – jsme na dovolené,“ vysvětluje Petr.

Čtěte také

Na Chorvatsko nedají Petr s Alenou dopustit. Vloni na zpáteční cestě do Čech zjistili, že jim chybí peněženka. Celý případ řešili s policií a od návratu je každý odrazoval. A jak to nakonec dopadlo?

„Nakonec se po několika telefonátech ukázalo, že je v restauraci, kde jsme si naposledy dávali kafe, takže jsme to otočili a 300 kilometrů jsme jeli zpátky. Celý deník Jadranu psal, že Chorvaté jsou velmi poctiví lidé a musím říct, že bulvár perfektně zapracoval, protože mi tam přisoudil takovou částku, že už jsme s manželkou potom nikde nezastavili, aby nás někdo nepřepadl,“ vzpomíná Petr. Obytné osobní auto ale nevyráží jen do Chorvatska, minulý rok s ním syn Jiří nacestoval po Evropě osm a půl tisíce kilometrů.

autor: mot
Spustit audio