Cestování po zemích: Itálie

27. červen 2008 13:00

Věhlasná vína, slunné pláže, architektonické skvosty, rychlá auta, okaté brunety nebo temperamentní muži - to je Itálie. K ní patří i pověstná chaotická doprava, a tak pro vás máme pár užitečných rad, na co si dát pozor a čeho se na tamních silnicích vyvarovat.

Cestovat autem po Apeninském poloostrově má svůj půvab. Často se ale stává, že turisté přecení své síly a únava pak zkazí kýženou dovolenou. Na cestě proto můžete využít četných odpočívadel. A pokud se přece jen dostanete do nesnází, volejte linku 112, ale pozor, domluvíte se zatím pouze italsky. Pravidla silničního provozu jsou prakticky totožná s těmi českými. Nepodceňujte však jejich dodržování, jak potvrzuje naše římská spolupracovnice Vědunka Lunardi.

"Doporučuji dodržovat rychlostní limity i zákazy parkování. Už není pravda, že pokuta za přestupek v zahraničí se neplatí. I z Itálie, kde turisté spoléhají na toleranci případně na neefektivnost pošty, vám přijde pokuta až domů, a to i s fotografií."

Ano, u nás tolik oblíbené nedodržení rychlosti vás může přijít, v případě, že překročíte povolenou rychlost o více než 40, i na čtvrt miliónu korun a také zákaz řízení. O několik tisíc korun byste mohli přijít i za na první pohled zbytečné přestupky. Použití bezpečnostních pásů je v Itálii povinné i na zadních sedadlech, pokud jimi jsou vybaveny. A nepřipoutání se vás může stát i více než 3000 korun. Svítit byste pak měli, až na nějaké výjimky, po celou dobu jízdy. Ani telefonování, a to nejen za volantem, se příliš nevyplácí.

"Telefonovat mobilem při řízení je v Itálii zakázáno a trestáno vysokou pokutou, přesto uvidíte často řidiče s mobilem u ucha. Zákon sice existuje, ale zřejmě není dostatečně kontrolován. Ovšem ve Veroně šéf městské policie aplikoval zákaz telefonování i pro cyklisty, protože jízdní kolo je přece také vozidlo a telefonování za jízdy řidiče rozptyluje."

Itálie je plná nepředvídatelných věcí a na silnicích ve městech to platí dvojnásob.

"Postrachem automobilistů v malých i velkých městech jsou skútry a malé motocykly. Na každé křižovatce se jich vyrojí spousta, většinou se postaví před váš vůz a při rozjezdu potom nevíte, kam se dřív dívat. Máte je vlevo, vpravo, před vámi i za vámi. Řidiči na skútrech jsou velmi neukáznění, nerespektují ani červenou na křižovatce. Ve městech jezděte proto velmi opatrně a počítejte s tím, že motorista vám může přetnout cestu zleva i zprava."

Pokud navštívíte italskou metropoli, počítejte s tím, že na vás nebude brán ohled. Ledaže byste tam chodili pěšky, ale i to je riziko.

"Ve všech italských metropolích je provoz chaotický, i když Řím v chaosu pravděpodobně vede. Ne všichni automobilisté zastaví, když chodec vstane před přechodem pro chodce. Na druhou stranu, chodci přechody vůbec neřeší a přecházejí vozovku podle potřeby. Řidič s tím musí počítat a být pořád soustředěný. Mimochodem, na chodce se nikdy netroubí, i když přechází v místě, kde by neměl."

Tak tedy pevné nervy a šťastný návrat.

autor: krr
Spustit audio