Cestování po zemích: Maďarsko

17. srpen 2007 13:27

Také rádi cestujete? A jaký způsob dopravy preferujete - vlakem, autobusem, letadlem nebo autem? Pokud je právě auto váš oblíbený dopravní prostředek na dovolenou, tak teď zbystřete své "slechy", protože následující informace by se vám mohli hodit. V dalším dílu seriálu Na cestách s Motožurnálem se podíváme do země čabajek, tokajského vína a pro nás Čechy nesrozumitelného jazyka. Jedeme do Maďarska.

Znáte lidové přísloví jiný kraj jiný mrav? Určitě jste ho už někdy slyšeli. V automobilové hantýrce to znamená, že v každé zemi se jezdí jinak. A o tom, jak se jezdí v Maďarsku, nám poví spolupracovník ČRo v Maďarsku Gregor Martin Papucsek.

"Musím říct, že mojí dlouhodobou zkušeností je zdvořilost k cizincům. Když jsem jezdil s bratislavskou značkou na autě, tak ke mě byli opravdu ohleduplní. Teď, když je Slovensko součástí Evropské Unie a na autě mám maďarskou značku, tak jsem tuto výhodu bohužel ztratil. Ale k Čechům jsou Maďaři ještě víc zdvořilí - podle mě je to v neposlední řadě odraz příjemných vzpomínek na tzv. pivní túry do Prahy nebo jinam do Čech."

Ale i v Maďarsku se najdou takzvaní silniční stíhači, arogantní a agresivní řidiči, kteří, jak se říká, neznají bratra. Takové řidiče raději nechte projet a hlavně se s nimi nijak nedohadujte nebo na ně negestikulujte - nemuselo by se vám to vyplatit. Další věc, které se vám určitě nevyplatí, bude nedodržování povolené rychlosti, protože právě na to se maďarská policie hodně zaměřuje.

"I v Maďarsku se stane nejvíc nehod překročením povolené rychlosti - například minulý týden si takové nehody vyžádaly až 9 obětí. Na dálnicích jsou skryté automatické měřiče rychlosti, a tak maďarský občan může domů dostat "pozdrav" ve formě pokuty, ale ani cizinec si nemůže být jistý vzhledem k tomu, že podobné pokuty za přestupky budou za krátko vymahatelné na celém území EU. A když už jsem zmínil pokuty, tak je dobré vědět, že v Maďarsku se nevybírají na místě. Policista dokonce nemůže mít u sebe téměř žádnou hotovost - to je v rámci boje proti korupci - a tak hříšník dostane šekovou poukázku, kterou by měl zaplatit na nejbližší poště."

Kromě dodržování rychlosti policie hodně kontroluje také alkohol. V Maďarsku platí absolutní zákaz řízení auta pod vlivem alkoholu a při podezření na jeho přítomnost má policie právo požádat řidiče, aby podstoupil dechový test. Za přítomnost alkoholu v krvi do 0,8 promile potom řidič může zaplatit v přepočtu zhruba 10 000 korun, pokud bude hodnota vyšší než 0,8 promile, bude proti řidiči vedeno soudní řízení. Za překročení povolené rychlosti se pokuta pohybuje v přepočtu kolem 6300 korun.

Maďarská pravidla silničního provozu jsou v podstatě stejná jako naše - rychlostní limity jsou shodné, povinné je celodenní svícení, atd. A teď nám Gregor Martin Papucsek řekne, jaké ceny pohonných hmot můžeme v Maďarsku očekávat.

"Litr 95 oktanového benzínu stojí zhruba 1,10 Euro a motorová nafta něco málo přes 1 Euro. V cenách ale bývají velké rozdíly, například u dálnic jsou pohonné hmoty dražší než na okraji nějaké vesnice. V této souvislosti bych upozornil také na dálniční poplatky - existují 4denní známky za 6 Eur, 10denní za 10 Eur a měsíční za 17 Eur."

A aby byl informace o provozu na maďarských silnicích kompletní, tak pro vás máme ještě přehled plánovaných uzavírek a státních svátků.

"Na dálnicích jsou pravidelné opravy i teď v letní sezóně. Příští týden začíná rekonstrukce vozovky na nejfrekventovanější dálnici směrem na Balaton, kousek za Budapeští - tady se očekává chaos. V Budapešti jsou rozkopané snad všechny cesty a zácpy jsou tu téměř věčné, takže jet přes hlavní město je obtížné. Ale v pondělí 20. srpna bude volný den, což znamená, že na Maďaři před sebou mají prodloužený víkend, a to se projeví zejména okolo Balatonu zvýšeným počtem motoristů - mezi nimi i takzvaní sváteční šoféři, takže nebude na škodu zvýšená opatrnost."

autor: onj
Spustit audio