Cestování po zemích: Portugalsko

31. srpen 2007 13:10

A je to tady. Prázdniny jsou u konce a s ním i poslední díl našeho letního prázdninového seriálu Na cestách s Motožurnálem. Za tu dobu jste se s námi mohli virtuálně podívat do celkem 20 zemí. A dnes je na řadě poslední 21 země, která se může chlubit teplým podnebím a také proslulým Porstkým vínem. Ano, teď se podíváme do Portugalska.

Chystáte se jet do Portugalska autem? Tak to se před řízením raději dobře vyspěte. Je to totiž pořádný kus cesty, přes 2300 kilometrů. A během cesty nezapomínejte na pravidelné zastávky, abyste si odpočinuli. Petra Coelho, manažerka turistického ruchu na Portugalské ambasádě v Praze, radí, jaká je nejlepší cesta do Portugalska:

"Nejlepší cesta do Portugalska je přes Německo, Francii, Španělsko a potom přes Salamanku do Portugalska."

Na Portugalských dálnicích se můžete prohánět rychlostí 120 km/h, mimo obec můžete jet 90 a ve městě 50 km/h. Pokud vás na cestě potká nějaká, řekněme, událost, kvůli které budete muset nečekaně zastavit, musíte mít reflexní vestu. Mějte ji tedy po ruce ve voze. V Portugalsku není povinné celodenní svícení, takže si světla proti Česku odpočinou. A vlastně i celé auto to nebude mít tak náročné, protože tu jsou velmi dobré dálnice a silnice.

"V Portugalsku jsou v opravdu dobrém stavu, je tu přes 1000 km skvělých dvou- a tříproudých dálnic. Na dálnicích se ale platí mýtné, takže po vjezdu na dálnici projedete turniketem, vezmete si lístek a ten při sjezdu z dálnice zaplatíte."

Mýtné můžete platit buď v hotovosti nebo speciální kartou, vydanou společností Brisa, která dálnice spravuje. A co silnice I. třídy? Jsou také v tak dobrém stavu jako dálnice?

"Silnice I. třídy jsou rovněž ve velmi dobrém stavu. Užší cesty II. a III. tříd jsou už méně udržované."

V Portugalsku si před jízdou můžete dát třeba skleničku dobrého Portského, protože povolená míra alkoholu v krvi je 0,5 promile. Ale raději jen jednu skleničku, protože kdyby vám při kontrole zjistili vyšší než povolenou míru alkoholu v krvi, tak vás čeká pokuta v rozmezí od 6500 do 32 000 korun, a to v lepším případě, tedy při minimálním překročení povolené hranice. Bezdůvodné policejní kontroly ale nečekejte.

"Často pouze stojí na krajnici a působí tak, abyste zpomalili. Kolikrát vás vůbec nezastaví. Zaměřují se hlavně na rychlost a když vás zastaví za překročení povolené rychlosti, můžete zaplatit dost vysokou pokutu."

Těžší noha na plynu vás může stát v přepočtu až 8000 korun, a to opět při minimálním překročení povolené hranice. Policie má stejně jako u nás právo udělovat pokuty na místě. Pokud nemáte na zaplacení, klidně s vámi pojedou k nejbližšímu bankomatu, abyste si požadovaný obnos vybrali. A když odmítnete zaplatit, může vám zabavit řidičský průkaz, technický průkaz anebo rovnou vaše auto. Ale podle zkušeností Petry Coelho:

"Policie není moc přísná a vůbec se to nedá srovnat s přísností policie v České republice."

Co se týče cen pohonných hmot, ty jsou vyšší než v Česku. Za litr benzínu zaplatíte okolo 1 Eura a 40 centů, což je v přepočtu asi 38 korun. Litr nafty stojí něco málo přes 1 Euro, tedy asi 29 korun. Čerpací stanice jsou otevřeny většinou od 7 do 22 hodin, ale samozřejmě ve větších městech je provoz nepřetržitý.

autor: onj
Spustit audio