Cestování po zemích: Slovinsko

10. srpen 2007 13:09

V dnešním dílu letního seriálu Na cestách s Motožurnálem se podíváme do další postjugoslávské země. Minulý týden jsme už navštívili Černou horu a Srbsko a dneska se podíváme do Slovinska. To je mimochodem snad jediná Evropská země, která nabízí jak krásné lyžování ve vysoko položených horských střediscích tak i koupání v teplém moři.

Slovinská policie se zaměřuje spíš na běžné přestupky - měření rychlosti, rozsvícená světla a používání bezpečnostních pásů - a podle zkušeností Martina Ježka, stálého zpravodaje ČRo na Balkáně, je hodně aktivní.

"Policie je často vidět v běžném provozu, a to nejen jak kontroluje podél silnic. Policisté na motorkách jsou totiž neustále v pohybu a zastavují auta. Případné přestupky se řeší buď blokovou pokutou na místě - hříšník potom platí méně, než když záležitost řeší přestupkový soud. V tom případě policie zadrží dokumenty řidiče a přestupkový soudce má 48 hodin na to, aby případ projednal."

A doporučujeme vám, abyste raději nezkoušeli praktiky běžné v ostatních postjugoslávských zemích, a to smlouvat s policisty o výši pokuty. Nemuselo by se vám to vyplatit. Nejnižší možná pokuta je 42 Eur (v přepočtu asi 1150 korun), a to například za nerozvícená světla. Na stejné částce začínají také pokuty za překročení povolené rychlosti, ovšem ty se mohou vyšplhat až nad 500 Eur. Ale jak upozorňuje Martin Ježek, ani Slovinci na předepsanou rychlost příliš nedbají.

"Slovinci jezdí svižně a ne vždy podle předpisů. Jejich kultura řízení je celkem podobná té naší. Čeští řidiči znají Slovinsko především jako tranzitní zemi směrem k moři. Na těchto trasách z Rakouska směrem na jih se tvoří kolony v kteroukoliv denní i noční dobu. Při průjezdu Slovinskem jsou čeští řidiči už často unavení a méně dávají pozor, což je nejčastější příčinou jejich nehod na území Slovinska. Všechny úseky dálnic ve Slovinsku jsou zpoplatněné a mýtné se dá platit v několika měnách. Dálniční síť na tranzitních tazích ve směru sever jih ale není kompletní."

Jinak jsou slovinské silnice v dobrém technickém stavu, což je dobrý předpoklad pro bezpečnost na silnicích. Co se týče dopravních předpisů, tak stejně jako u nás je povinné celodenní svícení a zákaz telefonování za jízdy. Řidič může před jízdou požít malé množství alkoholu - jeho povolená míra je 0,5 promile - ovšem za předpokladu, že může bezpečně řídit. A dejte si pozo při jízdě na kruhovém objezdu, kde platí přednost z prava, takže auta jedoucí po kruhovém objezdu nemají absolutní přednost jako v Čechách....Povolené rychlosti ve Slovinsku dodává Martin Ježek.

"Na dálnici se smí jet 130 km/h, na rychlostní silnici 100 km/h, všude jinde mimo obec 90 km/h a v obci 50 kilometrů v hodině, přičemž právě rychlost v obci policie velmi hlídá."

Pohonné hmoty jsou ve Slovinsku stejně drahé jako v Chorvatsku, takže je celkem jedno, kde budete po cestě k moři tankovat. Na čerpacích stanicích se platí Eury nebo kreditními kartami a co se týče otevírací doby, tak na hlavních tazích mají pumpy otevřeno nepřetržitě, ale na odlehlejších místech mají zavřeno. A teď už ceny pohonných hmot.

"Pohonné hmoty stojí prakticky stejně jako u nás. Průměrná cena Naturalu 95 je v těchto dnech zhruba 1,05 Eur za litr a za litr nafty zaplatíte 99 centů."

autor: onj
Spustit audio