Cestování po zemích: Španělsko

16. červenec 2007 14:39

S naším cestovatelským seriálem se dnes zastavíme ve Španělsku, protože to bývá častým dovolenkovým cílem našich občanů. Připravili jsme pro vás rady pro motoristy.

Stejně jako u nás, i ve Španělsku začal před rokem platit bodový systém a zdá se, že tam je výrazně úspěšnější. Možná i proto, že, jak potvrzuje druhá tajemnice našeho velvyslanectví v Madridu Světlana Bařinová, španělští policisté jsou nekompromisní.

"Podle uváděných statistik má bodový systém velmi pozitivní dopad. Hovoří se dokonce o snížení úmrtnosti na silnicích o 14 %. Chtěli bychom české řidiče upozornit, aby velmi striktně dodržovali pravidla silničního provozu, protože španělská policie je velmi nekompromisní. Pokud dojde k překročení rychlosti nebo budete přistiženi při telefonování, tak potom je nutné pokutu zaplatit na místě - pokuty bývají v řádu stovek Eur. Pokud nebude na zaplacení pokuty, tak může dojít až k odtažení vozidla nebo k jakémukoliv znehybnění turistů."

Ke Španělsku patří také Baleárské ostrovy, takže nezapomeňte, že i na oblíbených ostrovech Mallorka a Ibiza, kde si naši turisté často půjčují auta, platí španělské předpisy. Rychlostní limity jsou zhruba stejné jako u nás - 50 v obci, 90 mimo ní a na dálnici 120 km/h. Na místě mohou policisté vybírat pokuty až do 300 eur. Povoleno je půl promile alkoholu v krvi, ale při překročení dosahují pokuty až 600 eur, přičemž může být uložen také zákaz jízdy.

Zajímavé je parkování ve Španělsku, zákaz je tak jako u nás vyznačen žlutou čárou, v některých průvodcích je možné se dočíst, že v jednosměrných ulicích se v lichých dnech parkuje na liché straně a v sudých na sudé.

" "Ne, to nemůžu potvrdit. Naopak zhruba před dvěma lety se ve všech větších španělských městech zavedly zóny modré a zelené, které pokrývají velkou část města. Mimo zóny v podstatě není možné parkovat. Tady opět upozorním, aby se naši občané nepokoušeli nějakým způsobem obejít placení parkovného, protože policie je prostě velmi přísná."

Povinná je ve Španělsku reflexní vesta pro řidiče i spolujezdce. Lidé, kteří k řízení potřebují brýle, musejí mít s sebou náhradní. Dálnice jsou většinou zpoplatněny, i když někde se třeba platí za průjezd tunelem, ale navazující silnice je zdarma. Podle Světlany Bařinová z našeho velvyslanectví v Madridu se ale dá snadno poznat placený úsek.

"Pokud se chcete vyhnout dálničním poplatkům, tak je dobré si zjistit, které úseku dálnic jsou označeny zkratkou AP - placené úseky. Cena benzínu se pohybuje v průměru kolem 1,10 Euro a cena nafty kolem 1 Eura."

autor: evk
Spustit audio