Dopravní předpisy v Rakousku se od těch našich v lecčems liší

1. září 2012 15:50

V silném provozu řidiči nesmí vjet do křižovatky – a to ani pokud mají přednost v jízdě nebo zelené světlo na semaforu – pokud za ní nemají volný svůj jízdní pruh. Na křižovatce silnic nerozlišených dopravními značkami má přednost v jízdě tramvaj, i když přijíždí zleva. To jsou tedy nejzásadnější rozdíly mezi dopravními předpisy v Česku a v Rakousku. Není to však všechno.

Troubení by mělo být použito pouze v případě nebezpečí. Všeobecně je zakázáno ve Vídni a v blízkosti nemocnic.

Rychlostní limit na silnici mimo obec je 100 kilometrů v hodině. Vzorek pneumatik na osobním vozidle musí mít hloubku dezénu alespoň 1,6 mm. Při porušení tohoto předpisu policie může odebrat registrační značku.

Povolené množství alkoholu v krvi je 0,049 %. O to větší jsou však pokuty za naměření vyšší hodnoty. Při předjíždění nemusí řidič blikat při návratu do pravého pruhu. Vozidla navíc za jízdy ve dne svítit mohou, ale od 1. ledna 2008 už nemusí.

V Rakousku vám pomůže i konzulární úřad

Při nehodě, při které dojde poškození auta, se volá policie pouze v případě, že by identita druhého účastníka nemohla být následně zjištěna. Doporučuje se vyplnit takzvaný evropský protokol o nehodě, který musí být podepsán oběma účastníky nehody.

Dojde-li při nehodě ke zranění, je bezpodmínečně nutné volat policii. Pokud jde o čísla tísňového volání, nejjednodušší k zapamatování je univerzální číslo 112.

V případě nehody pomůže i konzulární úřad. V případě, že dojde k vážné dopravní nehodě, bývá kontaktován konzulární úsek ZÚ Vídeň. Pro zajímavost – v roce 2011 se na konzulárním úřadě řešilo osm dopravních nehod osobních automobilů a dvě nehody autobusů.

Řidiči se ptají na předpisy i na pokuty

Podle informací konzulárního úseku jsou každoročně poskytovány desítkám občanů informace týkající se dálničních známek, reflexních vest, postupu při řešení dopravní nehody nebo postupu při vymáhání pokuty za dopravní přestupek.

Řidiči jsou upozorňováni na nutnost dodržování rakouských předpisů, možnosti vyžadování kauce ze strany policie v případě, že pokuta není uhrazena na místě, a na postup při předání záležitosti do správního řízení.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: pfr
Spustit audio

Více z pořadu