Francouzské Azurové pobřeží – ráj pro turisty, horor pro řidiče

7. srpen 2013 15:50

Azurové pobřeží je jedním z oblíbených evropských turistických cílů. Autem se tam však cestuje trochu hůř. Počítat musíte s přeplněnými parkovišti i kolonami na silnicích a dálnicích. Dokonce i Francouzi své letní „výkladní skříni“ právě kvůli tomu říkají „bouchon“ – tedy česky špunt.

Od nás můžete jet přes Itálii, což je sice nejkratší cesta, ale pokud to chcete vzít z jedné vody, čeká vás na jejím konci velice obtížný úsek, protože od Janova k francouzským hranicím je to samý tunel a řízení vyžaduje zvláštní pozornost a koncentrace není vzhledem k únavě jednoduchá. Milovníci Francie zřejmě zvolí klasičtější severní cestu s přestávkami. Cesta dolů by už měla probíhat plynule – Evropa se na Azurové pobřeží už nestěhuje – je tam přestěhovaná. Ucpané jsou zejména výjezdy z dálnic a v městech je řízení velmi obtížné.

Čtěte také

„Nejvíce lidí je tady v srpnu, máme pocit, že sem přijel celý svět, ale pro české řidiče nemám žádnou zvláštní radu – dávejte pozor, dodržujte pravidla a hlavně – buďte trpěliví,“ říká místní taxikář, který má s řízením pochopitelně své zkušenosti.

Trpělivost, to je to nejdůležitější, co tu potřebujete. Mnozí dokonce doporučují vyhnout se komplikované dopravě na silnici tak, že sem přiletíte.

„Je těžké tady v této době řídit, ale vůbec nejtěžší je najít místo na parkování, tady v Nice jsou všude parkovací hodiny, nenajdete žádné místo k parkování zdarma a vlastně žádné místo k parkování vůbec – možná někde na podzemním parkovišti, ale to stojí peníze. A také doporučuji spíše letět a půjčit si auto tady,“ vysvětluje mi místní obchodník, který nechává auto na předměstí a dojíždí vlakem.

Situace je v podstatě podobná ve všech letoviscích kolem moře – nejsložitější je pak kolem Saint Tropez. Obyvatelé tohoto proslulého městečka se úspěšně brání vybudování dálnice – a tak se vám může stát, že teď v srpnu pojedete padesát kilometrů třeba dvě hodiny.

Čtěte také

A chcete-li navštívit filmové město? „V Cannes auto nepotřebujete, všude se dostanete pěšky, takže je lepší auto někde nechat, ale výhoda auta je v tom, že na Azurovém pobřeží je spousta hezkých míst ve vnitrozemí jako Mougins nebo Grasse, takže doporučuji auto si na pár dní půjčit. Ale samozřejmě musíte počítat s tím, že provoz na silnicích je v létě často komplikovaný,“ vysvětluje Elizabeth Lara z turistického úřadu v Cannes.

A ještě jedna rada. Pokud se chystáte na jih Francie v příštích dnech i týdnech, tak se rozhodně vyhněte návratu poslední víkend v měsíci – celá Evropa se totiž bude stěhovat zpátky na sever a na silnicích to rozhodně poznáte.

autor: jšm
Spustit audio