Jestliže cestujete autem, vlakem anebo letadlem – vždycky je důležitá cestovatelská pohoda

14. červenec 2013 17:25

Prázdniny a dovolená jsou ideálním časem pro poznávání nových zemí. Jenže jak se do nich dostat? Je to pohodlnější autem, letadlem anebo vlakem? Tak to asi záleží na povaze a tak jsme se ptali lidí, jakému dopravnímu prostředku dávají při cestě na dovolenou přednost.

„Záleží na tom kdy, jak a kam. Jestliže letíte nebo jedete na hodně dlouhou vzdálenost, tak je to samozřejmě jednodušší letadlem. Také záleží na tom, co tam chcete dělat – pokud chcete pořádat okružní jízdy, vezmete si auto a strávíte čas tímto způsobem. Do zahraničí jezdím nejčastěji vlakem, protože mě to baví.“

Čtěte také

Tak jste to slyšeli, při výběru dopravního prostředku rozhoduje především praktičnost a pak také romantika. Protože tu nabízí cestování vlakem asi ze všeho nejvíce. Navíc má oproti létání jednu nespornou výhodu, stačí doběhnout na perón pár minut před odjezdem, není nutné chodit o hodinu či dvě dříve jako tomu je na letištích. Přesto je i tady pevně daný čas vašeho odjezdu.

„Tam jste strašně časově omezená. S autem jste flexibilní – můžete si vyrazit, kdy chcete, zastavit kde chcete a na vlak musíte přijet na čas, mít všechno připravené, nic nezapomenout. Nevyužila bych toho.“ Z tohoto pohledu je auto na delší cestu skutečně nejlepší, zvláště pro rodiny s dětmi, které s sebou potřebují vzít hodně věcí.

„Člověk je pohyblivý, může si sám určit, kam chce jet. Většinou cestuji autem – je to pohodlnější.“ Na druhou stranu i nebezpečnější. Silnice jsou doslova přeplněné dalšími cestovateli a tak může lehce dojít ke kolizi. Je proto velmi důležité nepřeceňovat síly své ani posádky a pravidelně dělat přestávky. Nejlépe po dvou až třech hodinách jízdy.

Hlavně buďte v pohodě

„Samozřejmě jsou i lidé, kteří vydrží delší dobu, ale neměli by se přepínat, protože by si měli uvědomit, že přeci jenom to je duševní námaha, i když si to mnozí neuvědomují a řídí už automaticky. Ale přestávka znamená změnu zatížení a to je vždycky dobré a osvěživé pro další perfektní jízdu,“ doporučuje doktor Josef Kvapilík, autor několik knih o cestování autem. A proto z vlastní zkušenosti ví, že kromě dobře připraveného auta i řidiče je důležitá ještě jedna věc. Cestovatelská pohoda.

Čtěte také

„stres nebo spěch, že někde musíte být v určitou dobu – to je velmi svazující a vytváří to nervozitu především šoféra – dopouští se někdy dopravních přestupků a hlavně riskuje a to je naprosto zbytečné. Také záleží na vztazích mezi lidmi, kteří jsou ve voze. Jestliže tam je dobrá nálada, jede se daleko lépe, šofér není tak unavený,“ říká Josef Kvapilík. Ale pohoda je důležitá i při cestě vlakem nebo letadlem. Tak ať jí během dovolenkového cestování máte vrchovatě.

autor: evk
Spustit audio