Kvalitní a bez poplatku – to jsou nizozemské dálnice

27. srpen 2012 13:00

Země, kde vás na dálnicích sleduje velký bratr, ale dálnice jsou zadarmo. Země, kde se jezdí pomaleji než u nás a kde nemusíte mít v autě reflexní vestu. I takto netradičně můžeme charakterizovat stát, o kterém se jinak hovoří jako o zemi tulipánů a větrných mlýnů.

I když mají v Nizozemsku kvalitní silnice a dálnice, smí se na nich jezdit pomaleji než u nás – na silnicích mimo obec jen osmdesátkou, na rychlostních silnicích stokilometrovou rychlostí a na dálnicích 120 km/h.

„Cesta po holandských dálnicích, jejichž délka je vzhledem k velikosti státu relativně úctyhodná, bude pro českého motoristu probíhat příjemně, protože dálniční poplatky tu zavedeny nejsou. Platíte se zde pouze za průjezd dvou tunelů – za tunel Kil zaplatíte 2 eura a za Westerschelde tunel přibližně 5 eur,“ říká Filip Hoffmann z Ústředního automotoklubu České republiky.

Reflexní vesty sice v Nizozemsku povinné nejsou, ale protože se sem těžko dostanete jinudy než přes Německo, vestu budete potřebovat. Zážitkem pro vás pak nejspíš bude, pokud narazíte na zvedací most a uvidíte ho v akci. Nemusíte se však obávat zdržení, jak uklidňuje Marien Schefru, Holanďanka žijící v Česku. „Tyto mosty jsou jen na velkých řekách a otevírají se pouze pro velké lodě. Po 15 minutách je opět spuštěn dolů,“ popisuje.

Za vážný přestupek vám zabaví auto

Pokud narazíte na policisty, většinou jsou přátelští a usmívají se. Pokud se však dopustíte přestupku, počítejte s vysokými pokutami. Špatné parkování vyjde na 85 eur. Nepoužití pásu na 120 eur a nezastavení na stopce nebo telefonování za jízdy na 220 eur.

Díky husté síti kamer se sice daří velmi dobře regulovat dopravu, aby byla plynulá, ale zároveň kamery dokumentují řidičovy prohřešky. „Motoristé by si měli dát pozor v případě vážného porušení dopravních předpisů, protože holandská policie má právo zabavit vozidlo ihned na místě,“ dodává Filip Hoffmann z ÚAMK.

V případě velmi vážných přestupků, kam patří i překročení rychlosti o víc jak 35 km/h, budete mít co do činění s nizozemskou justicí a od soudu můžete jít i za mříže. Podobně jako třeba v Rumunsku i v Nizozemsku je zakázané přespávání v autě. Pokud na vás přijde únava, využijte nejbližší hotel, penzión nebo kemp.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: mkk
Spustit audio