Na dlouhé cestě můžete ušetřit dost paliva

18. srpen 2012 15:50

Cesta na jih k moři měří tisíc i víc kilometrů. Na dlouhé cestě se vyplatí jet takzvaně na spotřebu, zvlášť při dnešních cenách pohonných hmot. Jen styl jízdy může ušetřit od jednoho do dvou litrů paliva na sto kilometrů.

Největší roli hraje mezičlánek mezi pedály a volantem. Musíte jet plynule a předvídavě. Na dlouhé cestě se však schopnost soustředit se snižuje. „Je třeba si odpočinout, protože člověk se musí koncentrovat. Jste-li nesoustředění, velmi snadno chybujete, jste zbrklí a děláte zbytečné manévry, čímž ve výsledku zvyšujete spotřebu,“ říká Gerhard Plattner, který dokázal ujet s naftovou fabií přes dva tisíce kilometrů na jednu nádrž.

Svoji roli hraje také technický stav auta. Důležité je dodržet předepsané tlaky pneumatik odpovídající zatížení. Jejich nedostatečným nahuštěním se totiž zvyšuje valivý odpor a spotřeba roste.

Aerodynamický střešní nosič je výhodou

Často dáváme vybavení také do střešních boxů. Ty se na zvýšení spotřeby podílejí nemalou měrou. „Některý výrobce má dobře řešený nosič po aerodynamické stránce, ale i přesto zvýší spotřebu minimálně o dvě procenta. Může to být však i o třicet procent,“ upozorňuje Milan Ernst ze společnosti Bosch.

Největší vliv má však styl jízdy. „Nevytáčejte motor. Otáčky by se měly pohybovat do 2, maximálně do 2,5 tisíc otáček, takže je udržujte spíš v nižším režimu,“ radí odborník na diagnostiku motorů Zbyněk Sedlář.

Velkou měrou se na spotřebě podepisuje také rychlost jízdy. „Pokud zvýšíte rychlost o dvacet procent, spotřeba paliva vzroste průměrně o čtyřicet procent,“ dodává.

Čím více na jih, tím jsou pohonné hmoty dražší

V případě tankování pohonných hmot za hranicemi našeho státu platí obecné pravidlo: čím dále se vydáme směrem na východ, tím budou levnější, a čím více na jih, tím budou dražší.

„Když motoristé zamíří do Bulharska nebo Rumunska, mohou se těšit na levnější ceny. Litr benzínu stojí o 4 až 5 korun méně. Naopak v Řecku nebo Itálii mají jedny z nejvyšších cen pohonných hmot v rámci celé Evropy. V Řecku stojí litr benzínu až o sedm korun víc než u nás, v Itálii dokonce o 8,60 koruny. Výjimkou je v tomto případě Španělsko, kde vyjde litr benzínu až o 1,50 koruny levněji,“ uzavírá analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Obdobné je to i v případě nafty. Například v Itálii stojí litr nafty bezmála o sedm korun víc než v Česku.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: pgj
Spustit audio