Na portugalských silnicích není opatrnosti nikdy dost

20. srpen 2012 13:01

Do portugalského Lisabonu je to autem přes dva tisíce kilometrů. Jet tam v tomhle vedru by asi nebylo nic příjemného, a tak nabízíme alespoň pár rad, na co si dát pozor na portugalských silnicích.

Základní rada zní: pokud jedete městem, raději se při jízdě zamkněte. Pouliční kriminalita v Portugalsku totiž poněkud přesahuje evropský průměr, a proto je nutné být opatrný. Myslete na to hlavně při parkování.

„Zastupitelský úřad se často setkává s případy řidičů, kteří přišli o své cennosti a cestovní doklady, které jim byly bohužel odcizeny ze zaparkovaných a často v půjčovnách zapůjčených automobilů. K doporučením proto určitě patří nenechávat v autě cenné věci a doklady, a pokud možno, tak při parkování raději neotevírat kufr plný věcí,“ zdůrazňuje Lucie Lachoutová z našeho velvyslanectví v Lisabonu.

V Portugalsku je velmi dobrá dálniční síť, má 2600 kilometrů a 1500 z nich je zpoplatněných formou mýta. Cizinci si však mohou na poště koupit třídenní známku. Poplatky v hotovosti se vybírají na některých mostech.

„Na dálnicích a rychlostních komunikacích smíte jet maximálně 120kilometrovou rychlostí, na hlavních silnicích mimo město rychlostí 90, nebo 100 km/h. V obcích je standardní 50kilometrová rychlost. Pozor, zejména v odlehlejších oblastech však může být rychlost v obci snížena na 40 nebo 30 km/h,“ upozorňuje Filip Hoffman z ÚAMK.

Pokuty jsou v Portugalsku vysoké, hlavně za rychlost

Překročení rychlosti je tady tvrdě trestáno – pokuty začínají na 60 eurech. Policie je může vybírat na místě, a pokud řidič odmítne, musí zaplatit zálohu, jinak mu bude odebrán řidičský průkaz či dokonce zabaveno auto. Za nepoužití bezpečnostních pásů či telefonování za jízdy je sankce až šest set eur.

„Jízda 180kilometrovou rychlostí na dálnici nebo 110kilometrovou v obci může spěchajícího řidiče stát 1.200, respektive až 2.500 eur. Vysoké pokuty jsou vybírány také za překročení povolené hladiny alkoholu v krvi, která je v Portugalsku 0,5 promile. Pokuty začínají od 250 eur,“ uvádí Lachoutová.

Zároveň je potřeba myslet na to, že portugalští řidiči nejsou právě vzorem ctnosti. Jejich temperamentní povaha jim to asi příliš nedovolí.

„České řidiče by mohlo při jízdě v Portugalsku překvapit méně časté používání blinkru nebo značení přednosti v jízdě na křižovatkách bez semaforu. Tady na rozdíl od značky Dej přednost v jízdě chybí značení hlavní silnice. To má však často kladný efekt, protože řidiči vjíždějí do křižovatky pomalu,“ dodává Lachoutová.

V Portugalsku není povinné celodenní svícení a někteří motoristé zapínají světla teprve tehdy, až je skutečně tma.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: evk
Spustit audio