Nebuďte překvapení z nákupu maďarské dálniční známky

9. srpen 2013 15:50

Stále víc Čechů jezdí do Maďarska autem. České registrační značky jsou k vidění v Budapešti i kolem Balatonu. Někteří řidiči však neplatí dálniční poplatky a pak mají veliké problémy s pokutami. A navíc pozor – známky se tu nakupují poněkud překvapivě.

Horko sem, horko tam, policie provádí pravidelné kontroly zejména na dálnicích. I právě teď jsme na odpočívadle směrem na Balaton, je to takzvaná odkláněcí kontrola, to znamená, že sem policie odkloní všechny vozidla a kontroluje dálniční známky, doklady, někdy alkohol. Teď vidím většinou domácí řidiče, kteří neprotestují. S autem mají všechno v pořádku.

Čtěte také

Přeci jen je problém s cizinci – jsou to mladíci z Německa na motocyklech a nemají dálniční známku. Mluvčí župní policie poručík Kornel Karsai prozrazuje, že Němci se vymlouvají, že když přejeli hranice z Chorvatska, nikde neviděli informační tabuli o povinnosti koupit si dálniční známku. S tím se nedá nic dělat, pravidla musí dodržovat i oni.

Takže pozor, pokud vás pouze vyfotí bez známky, možná máte možnost pokutu obejít. V případě osobního auta činí pětinásobek ceny známky, takže zhruba 1500 korun, pokud viník zaplatí na místě. Mnozí se diví maďarskému systému – je to elektronické placení známky, vylepování na čelní sklo není třeba. Motorista dostane pouze pokladní lístek s registračním číslem auta a jednoduše je zapsán v elektronickém systému – po cestě čas od času snímají auta statické kamery, ale i mobilní kamery namontované na auta správce dálnice. Takže pokud zaregistrují neplatiče, může za ním policie vystartovat – má na to rychlá auta. Těmi dohání piráty silnic.

Čtěte také

Na cizince jsou zaměřeny mnohé kontroly – přiznává velitel kontrolní akce podplukovník Csaba Csibrik – protože cizinci donedávna mohli z placení pokuty dost snadno vyklouznout. Při osobní kontrole policista získá informace o řidiči, má v rukou jeho doklady a tak může využít zákonem zajištěnou možnost zadržet vozidlo, dokud nezaplatí pokutu. Pokud to někoho potěší, pokutu lze zaplatit často i bankovní kartou.

A když už mluvíme o pokutách, za překročení parkovacího času to bývá kruté – pokud dostanete šek za stěrače, prozatím je možné, že vás v zahraničí nedostihnou. Máte ovšem smůlu, když vám například v centru Budapešti, nasadí „botičku“. Její odstranění vyjde na více než 2000 korun. Nejlepší je parkovat na hlídaných uzavřených parkovištích, všude jich je dost a jsou levnější než ve Vídni či Bratislavě.

autor: gmp
Spustit audio