Odjíždíte podle kolon?

26. červen 2008 13:00

Většina z nás přizpůsobuje odjezd na dovolenou předpokládaným kolonám. To je výsledek naší internetové anketní otázky, ve které 71 procent hlasujících uvedlo, že odjíždí na dovolenou podle toho, kdy by se daly předpokládat menší kolony. Zbývajících 29 procent respondentů to neřeší a čas odjezdu plánuje podle jiných kritérií. Nicméně při prázdninovém cestování je velmi pravděpodobné, že se dříve nebo později do nějaké dopravní zácpy dostanete. Jak ji přežít?

Základem je s ní počítat a potom ji můžeme v pohodě zvládnout.

"Kolony patří k současnému provozu, takže se na ně můžeme připravit, například vyčleněním časové rezervy," říká dopravní psycholožka Vlasta Rehnová.

Jak zvládneme projetí, či přesněji poskakování dopravní zácpou, záleží především na našem psychickém rozpoložení, což to tvrdí odborník přes lidské emoce psycholog Zdeněk Šolle.

"Naše chování ovlivňuje to, jestli kolonu přijmeme pasivně - zařadíme se a poslušně popojíždíme, nebo zda se ji aktivně snažíme nějak objet a najít novou trasu."

K moři se o prázdninách chystá hodně suchozemců, a tak především rakouské dálnice každoročně praskají ve švech. To platí především o víkendech, kdy se střídají turnusy. Dlouhým kolonám se dá vyhnout snad jen dvěma způsoby - buď najít nějakou jinou, byť třeba delší trasu po okresních silnicích, nebo cestovat v noci. Ovšem zatímco první varianta nabízí příjemnou možnost zajímavých výletů, pak noční jízda může skončit tragickou nehodou. V tuto dobu je totiž tělo zvyklé spát a pravděpodobnost mikrospánku je vyšší.

"Objem výkonu práce je větší, než je fyziologicky únosné. Organismus se dožaduje odpočinku a jestliže ho nezíská, tak jednoduše nastane situace, kdy už dál nemůže a k mikrospánku dojde," přibližuje Tamara Starnovská z Thomayerovy nemocnice v Praze-Krči.

Přicházející krize se dá snadno poznat častějším zíváním, a proto je dobré zastavit, třeba se i chvilku prospat nebo se alespoň projít či zacvičit. Ale vraťme se zpátky do kolon, které jsou v létě asi opravdu nevyhnutelné. Co v nich děláte?

"Nic. Přemýšlím o práci."
"Nadávám a rozčiluji se. Občas se i nalíčím."
"Pokud zrovna nebrečí děti, tak relaxuji."
"Poslouchám rádio, co jiného mohu dělat."

Třeba si povídat s osádkou vozidla. A ještě rada pro řidiče - při jízdě v koloně nezapomínejte na udržování bezpečné vzdálenosti od vozidla jedoucího před vámi a pokud se proud aut zastaví, tak to zkuste tak, jak radí dopravní expert Stanislav Huml.

"Nechte si půl metru až metr odstup, abyste měli dostatečný manévrovací prostor pro případné uhnutí vozidlům záchranných složek."

A hlavně se v koloně zbytečně nerozčilujete, auta před vámi se přeskočit nedají.

autor: evk
Spustit audio