Poplatky za vjezd do centra měst potkáte v Norsku, Itálii nebo Německu

29. srpen 2012 15:50

Kromě parkovného, které musíme ve městech platit, nás při cestách po evropských a světových metropolích někde čeká také poplatek za vjezd do města, jakési městské mýto. I v Praze se o něm uvažovalo, ale zatím nebylo zavedeno. V České republice se za vjezd do centra platí například ve východočeské Poličce nebo ve Velkém Meziříčí.

S omezením vjezdu do měst se setkáme po celé Evropě. Budku s výběrčím v uniformě, kterému zaplatíte pár drobných mincí, on zvedne závoru a pustí vás do města, ale nečekejte.

„V některých městech jsou automatické brány, například v Norsku jsou označeny anglickým nápisem do not stop. Poplatek se platí až na výjezdu z města na nejbližší čerpací stanici. Tento systém by měl v budoucnu navazovat na uvažovaný celoevropský registr vozidel, který by tak zabránil neplatičům ve volném průjezdu měst, umožnil je dohledat a řešit s nimi přestupek ve správním řízení,“ říká Filip Hoffmann z Ústředního automotoklubu České republiky.

Placení poplatků není administrativně náročné

Právě v případě norského systému po vás nikdo peníze požadovat nebude. Musíte se sami přihlásit u čerpací stanice, kde mají terminál na zaplacení. Ovšem můžete si být jisti, že vjíždíte do zpoplatněné oblasti.

„Snímací systém je tam velmi výrazně vyznačen, takže by ho motorista rozhodně neměl přehlédnout. Ovšem může se stát, že o tomto systému nebude vědět, nezaplatí poplatek a po návratu z dovolené domů ho bude čekat nemilé překvapení v podobě dopisu od norské policie,“ varuje Hoffmann.

Placení není administrativně nijak náročné. U terminálu nahlásíte svoji registrační značku a automatický systém spočítá cenu. Tento systém používají Norové v Oslu, Bergenu a Tønsbergu.

Některá italská města také využívají poplatky při vjezdu do centra

Snížit množství aut a tím i zátěž výfukovými plyny v centru měst chtějí pomocí poplatků také v Itálii. Za vjezd do Milána zaplatíte nalepením nálepky. „Poplatek za vjezd od Milána se pohybuje v rozmezí dvou až deseti eur podle kategorie i emisní třídy vozidla – to má návaznost na německé ekologické plakety. V Itálii koupíte nálepky na všech místních poštách a trafikách.

Oproti Norsku je tedy rozdílem to, že nálepku zakoupíte už v předstihu, nalepíte ji na sklo a elektronický systém ji potom snímá. Pokud ji nemáte, dostanete pokutu v přepočtu zhruba dva tisíce korun. Podobné poplatky jsou zavedeny také v Palermu a Bologni,“ dodává Filip Hoffmann.

Pro nákup nálepky potřebujete technický průkaz, kterým prokážete, jak velké auto máte a do jaké emisní kategorie spadá. Nálepku si v Itálii musíte koupit nezávisle na tom, jestli už máte nebo nemáte německou ekologickou plaketu.

Podrobný grafický přehled ekologických zón v německých městech

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: mkk
Spustit audio