Spolujízda – levný a bezpečný způsob cestování

14. srpen 2012 15:50

Máte omezené peníze na cestování, ale nechce se vám sedět doma, nebo stát dlouhé hodiny u silnice a zkoušet chytit autostop? Vyzkoušejte spolujízdu. Ta je příjemnou alternativou jak pro trasy po Česku, tak pro výlety do zahraničí.

Velkou výhodou spolujízdy je, že si vše zajistíte z pohodlí domova. Na internetovém serveru napíšete, odkud kam chcete jet a kdy, a objeví se nabídky řidičů, kteří jedou vaším směrem a mají volné místo v autě. Vy jako spolujedoucí akorát zaplatíte řidiči několik desítek haléřů za kilometr. Naopak z pozice řidiče se můžete těšit na příspěvek na benzín.

V České republice pro nabídku a poptávku jízd existuje už několik portálů. Jaké trasy po Evropě se nejvíc nabízejí, záleží na ročním období. „V létě je to hlavně Chorvatsko, jižní Francie, Španělsko nebo Rakousko. V průběhu celého roku je to Německo, konkrétně města jako Berlín, Stuttgart nebo Mnichov,“ říká zakladatel nejdéle fungujícího portálu tohoto typu Vít Dosoudil.

„Spolujízdu nejvíc využívají studenti, ale spektrum zájemců je širší, mezi nimi jsou i důchodci. Ti například často jezdí z Prahy do Mnichova, ale nechce se jim trmácet na nádraží. Napíšou proto přímo adresy, kde chtějí vyzvednout a vyložit, a cesta je tak mnohem pohodlnější,“ dodává Dosoudil.

Spolujízda může být lepší než autobus nebo vlak

Jedničkou na českém trhu je s počtem 30 tisíc uživatelů portál Jízdomat.cz. Na nejvytíženějších trasách v České republice, mezi které patří v obou směrech Praha–Brno, Praha–Plzeň nebo Brno–Zlín, jezdí řidiči častěji než vlaky nebo autobusy.

„Cestování je levnější a příjemnější,“ říká uživatelka portálu Anna. „I pro mě jako řidiče je to levnější a navíc mi cesta rychleji uteče, protože si mám s kým povídat,“ dodává další uživatel portálu Tomáš.

Strachu ze spolujízdy s cizím člověkem se obávat nemusíte. „Z počátku jsem se trochu bála, ale potom už vůbec,“ popisuje Anna. „Nebojím se,“ dodává Tomáš a pokračuje: „Na serveru Jízdomat.cz se mi líbí, že není anonymní, dopředu vidíte, s kým pojedete, a je tam i hodnocení uživatelů.“

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: sit
Spustit audio