Stoupání na rakouský Grossglockner musíte zažít

21. srpen 2012 15:50

Grossglocknerská silnice v Rakousku patří k nejvyhledávanějším turistickým atrakcím v zemi. Čtyřicet kilometrů zatáček a unikátních výhledů na alpské vrcholy milují cyklisté, motorkáři i řidiči aut. Touhle silnicí se nejezdí, abyste se někam dostali, protože sama cesta je cíl.

„Silnice je dost široká a místy ve stoupání i třípruhová, takže pro řidiče to není žádný problém. Zato cyklistům doporučujeme, aby nejezdili v největším provozu a na silnici vyráželi už brzy ráno v šest, nebo až odpoledne po 15. hodině,“ říká vedoucí údržby na Grossglocknerské silnici Peter Embacher, zatímco se auta za námi posunují směrem k mýtné bráně.

Za průjezd silnicí platí osobní auto 32 eur, motorka 22. Je to vstupenka do hor takříkajíc all inclusive. Po cestě je možné navštívit řadu výstav i budov kolem silnice. Vlastně jediné, co vám vstupenka nehradí, je jídlo a pití.

Od května do listopadu a od pěti do půl desáté

Herbert Haslinger žije na Grossglocknerské silnici už víc než 40 let. Má tu horskou restauraci, chová sviště a na desítky tisíc kolem proudících návštěvníků se dívá s klidem. „Samozřejmě, že když je pár dní ošklivo a pak přijde najednou krásný den, je tu frmol, protože se sem všichni nahrnou. Někteří se na to dívají skrz prsty a říkají: no jo, Grossglocknerská plechová lavina. To však není pravda. Tohle místo je pořád krásné,“ říká.

Logo

Po silnici s výhledem na nejvyšší rakouskou horu Grossglockner každoročně projede asi 270 tisíc aut. Řada z nich má taky českou registrační značku.

Grossglocknerská silnice je otevřená od začátku května do začátku listopadu, přesné datum závisí na počasí, protože tady nahoře bývá i 12 metrů sněhu. V hlavní sezóně se mýtné brány otevírají v pět ráno a zavírají v půl desáté večer.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: vob
Spustit audio