Ve Švýcarsku sjeďte na okresní silnice

31. červenec 2013 15:50

Vyjede-li auto z bodu A průměrnou rychlostí 120 kilometrů za hodinu, za jak dlouho se dostane do bodu B vzdáleného 735 kilometrů? Správnou odpověď za většinu řidičů dnes spočítá navigace, se kterou si pak dají závody, aby přijeli do cíle o nějakou tu minutku dřív. Ale opravdu musíte pospíchat i na dovolené? Co se stane, když sundáte nohu z plynu?

V některých zemích je to asi jedno, ale takové Švýcarsko přímo vybízí k opuštění dálnice a hledání staré cesty. Já jsem se rozhodl sjet z dálnice A 13 kousek za městem Chur a pokračovat na jih po okresních cestách.

Okamžitě se dostávám do nádherného údolí, kterým protéká Zadní Rýn. A po několika kilometrech vjíždím do soutěsky Viamala. Název pochází už z latiny a znamená špatná cesta. Nenechte se ale odradit a zastavte tu.

Čtěte také

Po několika schodech můžete sestoupit až na dno rokle, kterou proudí divoká horská bystřina. Kromě bouřící vody tady uvidíte pozůstatky římské obchodní stezky, most z 18. Století anebo zbytky opevnění z druhé světové války.

Za soutěskou Viamala už zadní Rýn protéká skutečným alpským údolím. Je plné romantických vesniček. K vidění jsou třeba původní salaše. A na jeho konci je průsmyk San Bernardino.

Od začátku dálničního tunelu je to k vrcholu průsmyku vzdušnou čarou jen asi 5 kilometrů, během kterých však musíte vystoupat na 600 metrů. Podle toho cesta vypadá a v horských serpentinách si vyzkoušíte své řidičské umění. Kromě scénické cesty vás na konci čeká ještě vrcholová odměna.

Via Mala, Švýcarsko

Na vrcholu průsmyku si můžete zajít do cestovního hostince. I v létě se tu hodí nějaký teplý nápoj. Venku v noci mrzne a přes den se teploty pohybují okolo 10 stupňů celsia.

Nemáte-li hlad ani žízeň, můžete si koupit alespoň suvenýr nebo pohled, který můžete poslat ze schránky přímo před hostincem. Pokud vás nic z toho neláká, protáhněte alespoň nohy u jezera z roztátého sněhu.

Čtěte také

A kromě občerstvení a vrcholové fotky z cedulí označující nejvyšší bot průsmyku 2066 metrů nad mořem, kde právě teď stojím, vám bude odměnou i možnost se uprostřed léta koulovat.

autor: obo
Spustit audio